Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите

...
Дванадесетокласниците се справиха успешно с държавните зрелостни изпити въпреки дългите
Коментари Харесай

Матурите по БЕЛ: Средната оценка е 4,14! Вижте от кои училища и градове идват най-добрите резултати

" Дванадесетокласниците се оправиха сполучливо с държавните зрелостни изпити макар дългите интервали на отдалечено образование през последните две години ", обобщават от Министерство на обучение то, откакто стана ясни резултатите от матури те през майската сесия на 2021 година Достъпът до тях към този момент е отворен на https://zamaturite.bg/

Средният резултат от държавния зрелостен изпит по български език и литература е 52,44 точки, което дава отговор на оценка добър (4,14). Тази стойност е изцяло съизмерима с данните от предходните две години. Разликата с 2020 година е по-малко от една точка в интерес на предходната година. Тазгодишният резултат обаче е с близо две точки по-висок спрямо 2019 година, в която образованието беше напълно присъствено.

Съизмерими с предходните години са и резултатите от изпити те по останалите образователни предмети.

Матурите през тази година включваха същия размер образователен материал със същата степен на трудност както през 2019 и 2020 година

Традиционно максимален брой точки има на зрелостните изпити по непознати езици, а минимален – по предметите, желани от най-вече зрелостници – биология и здравно обучение , география и стопанска система и метафизичен цикъл. Въпреки това през последната сесия междинният резултат от изпита по метафизичен цикъл е най-високият, откогато се организират матури – приблизително 55,3 точки. Наблюдава се плавна наклонност към повишение на броя точки по география и стопанска система. Високи и постоянни резултати има по химия и запазване на околната среда, което може да се изясни с високата мотивация и дребния брой на зрелостниците, положили изпит този предмет.

Многогодишните старания на учителите по български и литература и фокусът върху умеенето да се формулира теза дават резултат. Покачва се процентът на зрелостниците с оптимален брой точки на задачата за формулиране на лична теза по съответна тематика. Тази година те са 45,06% при 38,77% през предходната и 32,44 % през 2019 година

Дванадесетокласниците обаче към момента мъчно извличат информация от чужд текст. Всеки пети не се е справил с тази задача.

Слабите оценки по български език и литература са по-малко в сравнение с през предходните две години, само че броят им продължава да бъде прекомерно висок - 3331. По-малко спрямо миналата година обаче са и отличниците по този предмет – 5732, което е спад по отношение на 2020 година (6283).

Пълни отличници от двата наложителни изпити са 39 зрелостници.

Гимназията с преподаване на испански език „ Мигел де Сервантес “ в София води класацията на учебните заведения с най-хубави резултати на изпита по български език и литература. Следват ги 91-а немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов “ в София и Първа езикова гимназия във Варна.

В първата петица по райони обичайно са София град, Смолян, Варна, Пловдив и Габрово. Положителна наклонност означават Варна, Шумен, Кърджали, Търговище и Силистра. Няма обаче пловдивско учебно заведение в топ 10 с най-хубави резултати. 

Ето ги и учебните заведения с най-силни резултати:



Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР