Дванадесет области на страната - включително София, Благоевград, Бургас и

...
Дванадесет области на страната - включително София, Благоевград, Бургас и
Коментари Харесай

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

Дванадесет области на страната - в това число София, Благоевград, Бургас и Стара Загора - ще влязат в стадий III от пандемичния проект, което значи, че ще се наложи използването на нови ограничаващи ограничения.

Това разгласи министър председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет. 

Областите са обхванати в два района по новия проект. Регион 1 включва София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана и Видин. 



Регион 5 е Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол. 

Прогнозата е, че до пет дни те ще доближат 70% претовареност на интензивните кревати за лекуване на Covid-пациенти, което може да сътвори евентуален риск за системата. 

Мерките, които влизат в действие при Етап III, са: 

- Присъствен образователен развой се реализира за 50 % от паралелките с възпитаници от пети до 12 клас с въведена ежеседмична ротация.

- Въвеждане на ограничавания до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и действия, избрани със заповед на министъра, със значение за публичното здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при съблюдаване на метода „ Зелен документ “.

- Задължително въвеждане на отдалечена форма на работа и съществуване на зелен документ, очестяване графика за придвижване на транспортните средства от градския превоз, при опция и след разбор.

Тези ограничения към този момент бяха препоръчани от щаба в Столична община по-рано в петък. Сега излиза наяве, че до 5 дни те ще обзет и другите упоменати области. 

Картата с разпространяването на вируса по области ще бъде разполагаем за информации на всеки жител в уеб страницата Coronavirus.bg. 

Петков разгласи още, че обмисля да предложи прекъсване на наложителния Covid-сертификат за " вътрешно прилагане " на територията на България, само че при две условия: 

" Отваряме полемиката и имаме предложение да премахнем зеления документ сега, в който един от двата критерия се реализиран - имунизация с две дози на 60% от популацията или всички интензивни кревати в страната паднат на 5% или по-малка претовареност. Ако вълната е минала и има доста невисок риск за системата, зеленият документ да падне. Това не е извънредно решение, просто предложение, което ще бъде дискутирано в идващите няколко дни. Запазваме опцията, в случай че поредна вълна вдигне риска за здравната система, да се вкара още веднъж (сертификатът) ", сподели Кирил Петков. 

Доц. Ангел Кунчев уточни, че здравните управляващи търсят компромис сред ограниченията и потребностите на системата на база на особеностите на новия вид на Covid-19 омикрон - той е мощно инфектиран и се популяризира бързо, само че не провокира толкоз тежки болести, които да претрупват лечебните заведения. 

" Ако коронавирусът се пригоди към приучване към човешкия организъм и стане една естествена респираторна зараза, няма да има потребност от толкоз съществени ограничаващи ограничения. Дай Боже да стигнем до това. Поставянето на амбициозни, само че постижими цели като 60% обсег на имунизираното население или спад на заетостта на интензивните кревати, е тласък да си върнем естествения живот, който толкоз доста желаем всички ", сподели Кунчев. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР