Двамата основни кандидатите за изпълнители на тръбопровода “Турски поток през

...
Двамата основни кандидатите за изпълнители на тръбопровода “Турски поток през
Коментари Харесай

Как тайно беше договорено строителството на Балкански поток. АКФ показа документи

Двамата съществени претендентите за реализатори на тръбопровода “Турски поток ” през 2019 година, евентуално, са се договорили авансово под съветско управление. Това се схваща от изтекли данни от хакнатия мейл на съветския политик и бизнесмен Александър Бабаков.

За строителството на тръбопровода беше разгласен търг от държавната компания “Булгартрансгаз ” и в началото за победител беше разгласен саудитският консорциум „ Аркад “. „ Аркад “ беше декласиран и се пристъпи към подписване на контракт с втория претендент: консорциумът „ Газово развиване и уголемение в България “. Той включва италианските компании „ Бонатти С.П.А “, „ Макс Щрайхер С.П.А. “ и „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. “ – клон България. Последната компания е благосъстоятелност на Дмитрий Пумпянский. Той е в санкционния лист на Европейски Съюз, като непосредствен до Путин.

Мемото от срещата на която са се споразумели двама от участниците в търга беше публикувано от Антикорупционния фонд (АКФ).

В документа се разисква непосредствено уреждане сред “Аркад ” и ТМК-Бонатти-Щрайхер. АКФ означават, че съветската страна употребява преди всичко името на съветския участник ТМК, а не българското име на консорциума. ТМК е най-големият производител на стоманени тръби в Русия - благосъстоятелност на Дмитрий Пумпянский.

В мемото се разисква и финансиране от “Газпром ”, което е показано по-късно от българския възложител като доста стопански преференциално решение, а не като предварителна сделка, както и от съветски банки, написа АКФ. Руската страна “отправя лист от въпроси към Аркад ” в неразбираемо какво качество, а най-после декларира, че “са постигнали общо схващане с Аркад ” по някои въпроси, отбелязва АКФ.

През 2019 година Бабаков получава това малко мемо от договаряния сред “българската, съветската и арабската страна ” (оригинален текст, евентуално се има поради Саудитска Арабия, откъдето е и притежателя на определеният консорциум “Аркад ”), извършена на 1 юли 2019г. в Истанбул, т.е. след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на плана.

“Особено скандално е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително) ”, означават от АКФ.

Строителството на газопровода през България стартира през 2019 година, а беше пуснат в употреба през януари 2020 година Това стана при ръководството на ГЕРБ със поръчката, че ще донесе вложения. На процедура обаче страната събира единствено директни такси и по мнението на специалисти ще са нужни най-малко 15 години с цел да се изплати сумата за построяването му - близо 3 милиарда лв. без Данък добавена стойност.

По тръбата, дълга 450 км, тече природен газ, който съветската компания „ Газпром “ продава на Сърбия. Така единствено Русия има действителни изгоди от него и по оценки на доста наблюдаващи задачата на Москва още преди войната беше да заобиколи Украйна при преноса на газ.
И тръбите, и служащите от Русия
Саудитската „ Аркад “ и други страни, които са свършили част от работата и са получили част от парите.

, че " Аркад " авансово са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лв. от " Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л. ". Според платформата която употребява данни от митниците, българският клон на „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. “ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са създадени от " ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД ", който също е благосъстоятелност на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две компании са направени и през 2021 г, което може да значи, че са употребявани и за строителството на газовата връзка с Гърция.
Опит за рушвет
През декември 2014 година " Ню Йорк Таймс " разгласява следствие, доказващо, че Путин оказва напън върху България за " Южен поток ". В публикацията се разказваше за среща на съветския народен представител Александър Бабаков в столичен бар покрай Народното събрание, на която той се е опитал да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката.

Въпросният зам.-министър е Божан Стоянов, част от служебното държавно управление на Марин Райков. Стоянов оповестява за срещата си на българското разузнаване,

Прокуратурата в Ню Йорк публично упрекна през април Бабаков в нелегално въздействие и агитация. Бабаков, дружно с двама свои сътрудници, е провеждал " противозаконни дейности против Украйна, отвън бойното поле ", на американска територия от 2012 година.
Джип от " Аркад "
На 17 март предходната година, когато беше осъществено претършуване в дома на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, беше публикувана информация, че в него е открит джип, принадлежащ на " Аркад ". Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е член на УС на " Булгартрансгаз " от началото на 2015 година Той е преназначен през април 2021 година, малко преди промяната на кабинета на ГЕРБ от служебното държавно управление. Димитров разгласи, че е употребил джипа на " Аркад " като длъжностен автомобил и по тази причина той се е намирал в фамилното жилище.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР