Двамата обсъдиха приоритетни проекти, свързани с опазването на околната среда

...
Двамата обсъдиха приоритетни проекти, свързани с опазването на околната среда
Коментари Харесай

Фандъкова се срещна с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

Двамата разискаха предпочитани планове, свързани с опазването на околната среда

Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Истанбул Екрем Имамоглу организираха среща, на която разискаха цели, по които двата града работят. София и Истанбул строят метро и това е един от предпочитаните планове за развиване на превоза и за решение на проблемите с трафика и въздуха. Други доста значими планове, свързани с екологията, са грижата за зелената система и разширението на парковете.

„ Сътрудничеството сред градовете е най-полезно, когато е фокусирано и ориентирано към шерване на опит по съответни тематики “ – сподели кметът Фандъкова.

Йорданка Фандъкова и Екрем Емамоглу разговаряха и по въпроса за планирането на бъдещото развиване на градовете. София има визия за развиване с небосвод 2050 година Истанбул възнамерява също години напред посредством своята Агенция, уточни кметът на града. Амбицията на кмета Емамоглу е да стартират работа за обмисляне с дълготраен небосвод.

На срещата участваха и ръководителят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметовете на Столична община по екология Десислава Билева и по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е в София по покана на кмета Йорданка Фандъкова.

Двамата се включиха във конгрес, отдаден на Мрежата на балканските градове В40, проведен от НСОРБ.

София се причисли към Мрежата на Балканските градове В40 дружно с българските градове  Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян,  Карлово, Сливен и Карнобат.  Готовност за присъединение са декларирали още общините Раковски, Бургас, Исперих, Върбица и Сърница.  В нея вземат участие още Атина, Сараево, Тирана, Дубровник, Белград, Солун, Скопие и други.

Според кмета на София Фандъкова самодейността Мрежа на балканските градове В40, ще помогне за задълбочаване на връзките посред им във всички браншове, в стопанската система, културата, образованието, локалната народна власт, само че и ще работи за решение на световни провокации като изменението в климата и включването на зелените политики, цифровата промяна и локалната демокрация  като част от устойчивото  ръководство на градовете.

„ Проблемите, дължащи се на изменението на климата, демонстрират, че има потребност от промяна, която да е съвместима с природата и устойчива на климатичните промени. Нашите градове са по едно и също време и причинители, и пострадали от климатичната  рецесия. Всеки от нас, който е виновен за екологичната сигурност на нашите съграждани, би трябвало да предприеме трансформиращи и непрекъснати стъпки в региона на околната среда. Вярвам, че с ваше присъединяване Мрежата В40 ще стане доста по-силна и опциите за районно съдействие ще се развият в името на благополучието, спокойствието и сигурността на живеещите в нашите градове “ – сподели кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, по чиято самодейност е основана Мрежата на балканските градове В40.

Кметът Фандъкова предложи кандидатурата на София за хазаин на Годишния конгрес на Мрежата на балканските градове В40 през 2023 година. През 2022 година хазаин на Срещата ще бъде Атина.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР