Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре

...
Двама съдебни медици от западната ни съседка ще отпътуват утре
Коментари Харесай

Категорично отхвърлиха версиите за взрив и превоз на гориво в изгорелия автобус

Двама правосъдни медици от западната ни съседка ще отпътуват на следващия ден за София за идентифициране на телата и предаване на останките на починалите, заяви на конференция в Скопие основният прокурор на Северна Македония Любомир Йовевски.

Заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователят от Националната следствена работа Младен Петров също участваха на брифинга. Те получиха от Йовески материалите, свързани с следствието и идентификацията на жертвите.

Предадохме на българската прокуратура ДНК пробите, записите от разпитите на осем очевидци, делото по отношение на лиценза на автопревозвача " Беса Транс " и цялата документи за рейса от министерството на вътрешните работи. Убедени сме в професионализма на българските прокурори и че този случай ще бъде изцяло разтълкуван, безапелационен бе основният прокурор на Северна Македония.

От своя страна, българският следовател акцентира интензивната връзка и непрекъсната работа с управляващите от Скопие от началото на случая.

Чрез взаимоотношението на прокуратурите на Северна Македония и България за доста малко време достигнахме до опцията за идентификация на жертвите. Дълбоко сме признателни за напъните на основния прокурор Йовески, положителното подпомагане на ръководителя на спецпрокуратурата и професионалната работа на всички структури, изясни Петров.

При съблюдаване на закона, за доста малко тленните остатъци на починалите ще бъдат върнати в родната им страна, с цел да бъдат заровени от околните им.

Касае се за невиждана злополука, акцентира заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов.

Наистина координацията сред управляващите беше на извънредно равнище. Ще продължим със същата интензивност и се надявам в най-кратки периоди и след правенето на ДНК анализите, труповете на починалите да бъдат оптимално върнати, добави той.

Михайлов заяви още, че се работи по всички версии за злополуката.

Не може да се дефинира повода и да се назове една съответна версия, и да отпаднат всички останали, изясни българският обвинител.

Собственикът на компания " Беса Транс " е разпитан, с него интензивно се работи на територията на Северна Македония. Компетентите служби са влезнали в офисите на автопревозвача " Беса Транс " незабавно след злополуката, конфискувана е документи. Вчера в офисите влязоха и представители на застрахователните компании. Събираме данни и за отговорността на други лица и в случай че бъдат открити нарушавания, в случай че има детайли на закононарушение, всички ще дават отговор прпед закона, съобщи Йовевски.

Разследването продължава, досъдебното произвеждане е от 5 дни. Когато бъдат направени заключеният по всички правосъдни експертизи, тогава ще имаме и решение дали маркировката на пътя е в някаква причино-следствена връзка с настъпилото произшествие, добави Михайлов.

Работи се и по техническа експертиза за аргументите за възникването на пожара. Категорично се отхвърлят догатки за транспорт на бензин или взривни субстанции .

За да бъде изключен тероризъм или умишлени дейности за взривяване са направени проучвания, които да отхвърлят тези версии на този стадий. Но работата продължава, добави Младен Петров.

По думите му, на този стадий това съмнение е изключено

Днес на управляващите в България ще бъдат предадени показания на разпитани очевидци на случая, изясни основният прокурор на Северна Македония. В идващите дни следва да бъдат разпитани още доста лица, добави той. Всички протоколи ще бъдат изпратени на България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР