Двама са победителите във второто издание на съвместната предприемаческа програма

...
Двама са победителите във второто издание на съвместната предприемаческа програма
Коментари Харесай

Стартъп програмата на Veolia и фонда Innovation Starter излъчи двама победители

Двама са спечелилите във второто издание на взаимната предприемаческа стратегия на фонда Innovation Starter и френската Veolia, притежател на " Софийска вода ". Най-добрите планове показаха Михаил Симов и Калин Николов със своя " Декарбонизатор ", който предлага решение за понижаване на нездравословните излъчвания от моторите с вътрешно горене, и Мартин Димов с плана му " Дигитална eтажна благосъстоятелност ".

Тази година в програмата се включиха едвам 20 хрумвания, което е доста по-малко спрямо миналогодишното издание. Това уредниците от Innovation Starter изясняват най-много със комплицираната икономическа конюнктура от началото на годината и евентуално оказалата се по-сложна за създаване тематика на тазгодишното издание. За разлика от миналогодишното издание, когато наградният фонд беше 25 хиляди евро, в този момент определените спечелили не получават финансиране.

Програмата на Innovation Starter и Veolia е част от подписания предходната година петгодишен меморандум сред двете организации за подкрепяне млади компании в начален стадий от развиването на бизнеса им.
Инвестиция в зелени планове
Стартъпите трябваше да разработят планове в региона на авансово оповестената тематика " Нулеви излъчвания ". Организаторите за втора година целят да намерят хрумвания, в региона на кръгова стопанска система, ръководството на водите и енергийната успеваемост. " Темата е и в унисон с европейския Зелен пакт, който цели съвременна, ресурсно ефикасна стопанска система за Европейски Съюз, която сполучливо да се бори с изменението на климата ",
Реклама
Седем от плановете сполучливо приключиха програмата и показаха концепциите си пред жури, формирано от мениджъри от Veolia, " Софийска вода ", " Аурубис България " и Innovation Starter. Журито излъчи не един, а двама спечелили, които ще получат контракт за развиване на концепциите си взаимно с " Веолия сълюшънс България ".
Победители и победени
Създателите на плана " Декарбонизатор " (Decarbonyzer) го създават благодарение на Технически университет - Варна, където за задачата са построили и научна лаборатория HyLab. Декарбонизаторът съставлява система за произвеждане на газа оксиводород, която се конфигурира към мотори с вътрешно горене. Заедно с мотора системата създава нужното количество газ, който, подаден през всмукателната система, взе участие в горенето. Тъй като е спомагателен източник на сила, оксиводородът води до доста по-пълноценно изгаряне на горивната примес и по този метод понижава нездравословните излъчвания от мотора и разхода му на гориво.

Вторият победител " Дигитална етажна благосъстоятелност " комбинира уменията на основателя си Мартин Димов, експерт в бранша на IT киберсигурността и домоуправител в столична кооперация. Неговият план цифровизира процеса по заплащане и отчетност в жилищните здания и дава опция за връзка по значими тематики сред съкооператорите. Платформата цели да улесни, усъвършенства и автоматизира поддръжката на етажна благосъстоятелност от позиция на домоуправителя, касиера и всички, живеещи в един вход.
В първото издание
В миналогодишното издание на акселераторската стратегия победител стана започващата компания Екипът получи дялова инвестиция за развиване на плана си в размер 25 хиляди евро против 5% от бизнеса.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР