Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза

...
Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза
Коментари Харесай

Двама прокурори са били заплашени, докато разследват Марто Нотариуса

Двама прокурори са получили закани за живота си. Това сподели изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов на съвещание на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), оповестява Българска телеграфна агенция.

В неделя на 11 февруари получих отчети, че двама прокурори от градската прокуратура са получили опасност за живота си, уточни Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със фамилията си. Друга негова сътрудник, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й разкрила кръст от клончета, сподели Сарафов. Според него това е съответен проект и предизвестие да внимават в работата си, да не бъдат дейни в активността си. Тези случаи не можем да извадим от подтекста на обстановката сега, уточни той. И добави, че ще изиска защита за тях от правосъдния министър.

На собствен ред министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че неотложно ще бъде задействан механизмът за отбрана на магистрати.

„ Обществената вакханалия със закани против магистрати би трябвало да спре. Разследването би трябвало да завърши, без сътрудниците да се въздействат от закани против тях “, сподели Сарафов.

Шефката на Върховен касационен съд Галина Захорова попита Сарафов какво може да каже за частните клубове.

Той изясни, че за изясняване на обстановката към тях още на 6 февруари наредил на дирекция „ Информационно обслужване “ в прокуратурата да направи информация за преписките против Божанов. До края на месеца трябвало да се направи систематизирана информация кои са прекъснати и кои може да бъдат възобновени. Също по този начин почнала проверка на Софийската районна прокуратура. Това можело да се направи в границите на неговата подготвеност.

Сарафов изясни, че не бил осведомен с досъдебното произвеждане в СГП, което проверява незаконната скица на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Той се базира и на конституцията, която не му разрешава да се интересува от делото.

„ Разбирам, че в сегашния миг не разполагате с информация за почтени клубове, магистратско въздействие, за съмнителни контакти сред съдии и лица с тежки репутационни вреди “, попита Галина Захарова.

„ Към сегашния миг не разполагам с сходна информация. Ако в границите на досъдебното произвеждане се открият сходни обстоятелства, бих помолил сътрудниците да ми ги кажат, с цел да ги показва с отчет до Висш съдебен съвет. Всяко едно име, което бих загатнал, ще почива на клюки и догадки. Не е момента в този момент да се организира лов на вещици “, сподели Сарафов. Той посочи, че познава арбитър Цветко Лазаров от повече от 20 години. Това е един от съдиите, върху които е извършен напън.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР