Двама премиери навършват възраст за пенсия и им предстои подготовка

...
Двама премиери навършват възраст за пенсия и им предстои подготовка
Коментари Харесай

Двама премиери - Бойко Борисов и Жан Виденов навършват възраст за пенсия

Двама министър председатели навършват възраст за пенсия и им следва подготовка на документите за заслужените пари за напреднала възраст.

 

През идния декември Бойко Борисов ще навърши нужната възраст за пенсиониране и ще може да се влее публично в редиците на пенсионерите. Според правилника на Национален осигурителен институт за 2023 година право на пенсия имат мъжете, навършили 64 години и 6 месеца, напомни в. " Ретро ".

 

Лидерът на ГЕРБ отпразнува 64-тия си рожден ден още при започване на юни, което значи, че до подаването на документите му за пенсиониране остават едвам няколко месеца. Интересно е обаче, че за него ограничаването за оптималната пенсия няма да важи, защото е освободен от него със закон. Според Кодекса за обществено обезпечаване таванът на пенсиите не се ползва за хора, които са били президент и вицепрезидент, министър-председател и ръководители на Народното събрание, както и конституционни съдии. Това значи, че Борисов ще може да взема цялостния размер на пенсията си, до момента в който редовите пенсионери са лимитирани с таван от 3400 лв..

 

По всяка възможност персоналната пенсия на някогашния министър председател ще надвиши 4000 лв. месечно, като се имат поради високите хонорари, които е получавал за другите управителни постове в страната, които е заемал през последното десетилетие. И след пенсионирането си обаче Борисов ще може да продължи да извършва служебните си отговорности на народен представител или в годините напред да се подвизава и на други добре платени властови позиции. След като придобие пенсия, той ще получава по едно и също време и нея, и месечното си депутатско заплащане, в случай че актуалният парламент продължи да действа. Освен това, в случай че продължи да работи и след пенсиониране, автоматизирано пенсията му ще се усилва всяка година. Преди месец стана ясно, че сега като депутат водачът на ГЕРБ прибира заплата, възлизаща на тъкмо 7537 лева Заедно с пенсията приходите му за месец ще скочат над 10 бона.

 

До края на 2023 година на още един български министър председател му следва да излезе в пенсия. Жан Виденов също навърши нужната възраст още през март тази година и по всяка възможност към този момент е почнал подготовката на документите си за пенсиониране. Той също ще бъде освободен от тавана, само че е допустимо пенсията му да бъде фрапантно по-ниска, защото през 2020 година бе скъсен от пловдивския ВУЗ, където бе учител, и от този момент насам се води незает.

 

От някогашните министър-председатели пенсионери са Филип Димитров, Иван Костов, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски, Огнян Герджиков и Георги Близнашки. Единствено Ренета Инджова не получи пенсия поради проблеми с изчезнал стаж. За тази на Иван Костов пък се появиха медийни изявления, че е в размер на 3800 лв..

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР