Двама от тримата основни претенденти за президентския пост – Лозан

...
Двама от тримата основни претенденти за президентския пост – Лозан
Коментари Харесай

Лозан Панов и Анастас Герджиков обявиха, че няма да влизат в сделки с партиите, които ги подкрепят

Двама от тримата съществени кандидати за президентския пост – Лозан Панов и Анастас Герджиков, излъчиха съвсем едно и също обръщение към гласоподавателите в неделя в предаването на БНР " Неделя 150 ". И двамата се оповестиха за отдалечени от партиите, които ги поддържат, и споделиха, че няма да влизат в покупко-продажби с тях. Подкрепа за Панов разгласи " Демократична България ", а за Герджиков - ГЕРБ.

Лозан Панов: Аз съм безстопанствен

" Аз съм безстопанствен. Един президент би трябвало да е равноотдалечен от спорещи страни и да предизвика дебатите по настоящите тематики. В този смисъл ролята на президента е сходна на тази на арбитър ", сподели Панов в изявление за БНР.

" Не вземам участие в покупко-продажби, нямам цена ", добави той в отговор на въпрос дали би могъл да откаже услуга на " Демократична България ". Според него Демократична България не би подкрепила кандидатура на неразполагаем човек.

Панов още веднъж отбрани тезата, че ще се бори за правосъдна промяна, която би се отразила благотворно върху всички области на публичния живот.

По думите му водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал на концесия правосъдната власт на Движение за права и свободи. " Проблемите в правосъдната система се дължат на политизирания Висш правосъден съвет. Дисбалансът в системата води до невъзможността тя да мери с идентичен критерий ", добави Лозан Панов.

Председателят на Върховен касационен съд разяснява и ролята на медиите, които съгласно него би трябвало да бъдат почтен съдия. " До този миг бях в доста излъчвания и ми задаваха доста провокативни въпроси, само че по този начин би трябвало да бъде и с другите претенденти ", счита Панов.

Анастас Герджиков: Сделка с ГЕРБ няма

Проф. Анастас Герджиков, който бе подсилен от ГЕРБ, също се счита за далечен от партията.

" Бях повдигнат от предприемчив комитет. Аз се колебаех. Появи се моят другар Красимир Вълчев и сподели, че може да приказва с партия ГЕРБ за възможна моя поддръжка. Аз бях много податлив да се кандидатирам към този момент, когато чух това, то ми даде прочут кураж. Ако това е укор, не разбирам за какво. Другите двама съществени претенденти са постъпили по същия метод. Очевидно е, че те са подкрепени от партии, с които са говорили и до момента в който са обмисляли кандидатурата си. Партия ГЕРБ несъмнено е позволила доста неточности, само че явно има и доста триумфи. Иначе нямаше да ги избираме в продължение на 12 години. Те не престават да бъдат най-голямата българска партия ", разяснява Герджиков.

Той отхвърли да е влизал в сделки с ГЕРБ.

" Сделка с ГЕРБ няма. Разбрах, че те нямат условия... Искам да бъда претендента на всички българи. Ще бъда еднообразно обективен към всички ", добави професорът.
Той удостовери, че отстоява концепцията за господство на закона и в това отношение няма разминавания с Лозан Панов. " Съдебната промяна е инструментът за постигането... Трябва да се научим, че има правила и би трябвало да ги съблюдаваме ", сподели Герджиков.

По настоящите проблеми в енергетиката той счита, че атомната сила е относително евтина и безвредна и тя може да замести рисковите за околната среда производства. " Твърде скъпо е да я развиваме в Белене. Трябва да се употребяват реакторите в АЕЦ " Козлодуй ", сподели Герджиков.

По тематиката за Република Северна Македония и пътя ѝ към Европейския съюз той акцентира, че България би трябвало да следва към този момент започнатата политика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР