Двама души загинаха в Бангладеш при свързани с изборите сблъсъци,

...
Двама души загинаха в Бангладеш при свързани с изборите сблъсъци,
Коментари Харесай

Избори в Бангладеш на фона на насилие и обвинения за репресии

Двама души починаха в Бангладеш при свързани с изборите конфликти, съобщи Франс прес.

Един човек почина, откакто полицията откри огън по симпатизанти на опозицията в южния град Башкали. Симпатизант на ръководещата партия Народна лига беше пребит до гибел в окръг Рангамати, оповестява полицията.

Сблъсъкът сред поддръжниците на Народна лига и Националистическата партия на Бангладеш се е случил часове преди началото на гласуването в региона, заяви представител на полицията, представен от ДПА. Съперничещите си групи се нападнали взаимно с ножове, мачетета и тояги. Изглежда, че те са се опитвали да завладяват изборната секция. Ситуацията беше овладяна след интервенция на бойци.

В Бангладеш гласоподават на парламентарни избори, на които съгласно изследванията се чака премиерката Шейх Хасина Вазед да получи четвърти мандат, осведоми Франс прес. Около 40 000 изборни секции започнаха работа в 8 часа локално време (2 ч. по Гринуич) при засилени ограничения за сигурност. През седмиците на предизборна акция имаше прояви на принуждение и обвинявания за репресии против опозиционни деятели. Тринадесет души бяха убити и хиляди ранени при конфликти сред поддръжници на премиерката и деятели на националистическата партия (БНП), която бойкотира предходните избори през 2014 година.

Високоскоростните интернет услуги бяха спрени до среднощ през днешния ден, заяви през вчерашния ден представител на регулаторната комисия по телекомуникации, представен от Ройтерс. Целта е да се предотвратят клюки и агитация по отношение на изборите, изясни той.

Лидерът на Националистическата партия на Бангладеш, някогашната премиерка Халеда Зия, е в пандиза от февруари по обвинявания в корупция. 74-годишната Зия дефинира обвиняванията като политически стимулирани. Освен това членове на опозицията упрекват управляващите за набези и закани, на които са били подложени, с цел да се попречи на предизборната им акция. Управляващата Народна лига обаче отхвърля всички сходни обвинявания и разчита на икономическите си достижения.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР