Двама докторанти от Института по електроника на БАН участват в

...
Двама докторанти от Института по електроника на БАН участват в
Коментари Харесай

Докторанти от БАН са сред млади изследователи от цял свят, разработващи иновативни антимикробни материали

Двама докторанти от Института по електроника на Българска академия на науките вземат участие в екип от млади откриватели от целия свят, които създават новаторски антимикробни материали и устройства с приложение в медицината.

Учените са част от изследователска мрежа за основаване на нови артикули с антибактериални свойства , които са подобаващи за потребление върху повърхности на ортопедични импланти, заяви пресцентърът на Българската академия на науките.

Научните разработки са в границите на плана " АIMed " по европейската стратегия " Мария Склодовска-Кюри, Иновативни мрежи за образование ". Ръководител на плана от българска страна е доцент доктор Албена Даскалова от Института по електроника на Българска академия на науките.

През последните години медицината е изправена пред проблем с увеличение на инфекциите от резистентни на антибиотици бактерии, като постоянно това се случва в лечебните заведения след осъществяване на хирургични ортопедични интервенции. Очакванията са научните проучвания да спомогнат за попречване на такива инфекции , както и да доведат до по-бързо възобновяване на пациентите и понижаване на следоперативните разноски за опазване на здравето.

Новите покрития, разработвани от учените, се ползват върху импланти посредством добавъчни техники за произвеждане. Чрез съчетание на няколко метода за спиране на образуването на лекомислен биофилм, откривателите търсят метод да подобрят следоперативното време за възобновяване. Разработват се нови пептидни последователности и способи за свързването им с повърхностите на полимери, керамики и метали. Допълнителен метод съставлява създаването на покрития с калциев фосфат, заместени с железни йони, които могат да бъдат приложени върху импланти посредством добавъчни техники за произвеждане.

Ефикасността на тези антибактериални повърхности се усъвършенства посредством лазерна обработка на материала, с цел да стане той неприветлив за биофилмите (чрез смяна на грапавостта и омокрянето на изследваните повърхности). Изследователите изследват задълбочено свойствата на новите материали , с цел да подсигуряват тяхното безвредно приложение в хирургични импланти.

В рамките на плана в Института по електроника след интернационален конкурс бяха назначени двама докторанти. Емил Филипов работи в региона на модификациите на биоматериали за потреблението им като матрици в тъканното инженерство, като ползите му включват 3D принтиране на тъкани. Данте Ачети e приключил " Иновативни материали и нанотехнологии " в Университета на Калабрия (Ренде, Италия). Работата му по плана включва проучване на свойствата на повърхността на материалите, като неравност и омокряемост.

Международните научни проучвания по план " АIMed " не престават до 2024 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР