Двама членове на голямото семейство на бившия казахстански президент Нурсултан

...
Двама членове на голямото семейство на бившия казахстански президент Нурсултан
Коментари Харесай

Зетове на Назарбаев напуснаха ключови държавни постове след насилието в Казахстан

Двама членове на огромното семейство на някогашния казахстански президент Нурсултан Назарбаев са се отдръпнали от управлението на държавните транспортни компании за петрол и газ, заяви суверенният фонд на централноазиатската страна в събота.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се отдръпна през 2019 година Дори и след оставката си той резервира необятни пълномощия до предходната седмица, когато неговият правоприемник Касим-Жомарт Токаев пое и поста му на началник на Съвета за национална сигурност на фона на кръвопролитни митинги в страната.

81-годишният Назарбаев не се е появявал обществено, откогато митингите избухнаха на 4 януари, а сериозните мнения на Токаев по негов адрес провокираха догатки за вътрешна битка за власт в Казахстан.
 Първите военни са по улиците в Казахстан  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

На 15 януари държавният фонд „ Самрук-Казина “ разгласи в публично изказване, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са напуснали постовете си на основни изпълнителни шефове надлежно на държавната нефтопроводна компания „ Казтрансойл “ и оператора на тръбопроводите за природен газ „ Казахгаз “.

Шарипбаев е женен за огромната щерка на някогашния президент Дарига Назарбаева, заяви синът ѝ в обществените мрежи. Нито Шарипбаев, нито Дарига Назарбаева са коментирали връзката си. Досанов пък е брачен партньор на Алия Назарбаева, най-малката щерка на Нурсултан Назарбаев.

От фонда „ Самрук-Казина “ не показват аргументи за оставките на двамата зетова на някогашния казахстански водач. По-рано тази седмица Токаев сподели, че желае околните на Назарбаев да споделят благосъстоянието си с обществеността, като вършат постоянни дарения за нова благотворителна фондация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР