Двама близки на загинали при наводнението в село Бисер спечелиха

...
Двама близки на загинали при наводнението в село Бисер спечелиха
Коментари Харесай

Близки на жертви от Бисер осъдиха община Харманли на 570 000 лв. обезщетение

Двама близки на починали при наводнението в село Бисер завоюваха дело за обезщетение за общо 570 000 лв. против община Харманли. 

Става въпрос за двама мъже, които са изгубили родителите си. 

При наводнението в Бисер през февруари 2012 година след скъсването на стена на бент. " Иваново " починаха осем души, а множеството постройки в селото бяха развалени. 

Пострадали при стихията и наследници на починали заведоха каузи против Министерството на защитата и против община Харманли, сред които има спор за собствеността на оборудването.

Според съдиите на двете завършили каузи министерството не е притежател на оборудването и не е потвърдено, че то му е предоставено за прилагане. 

Според решението на арбитър Катерина Енчева по едно от делата общината би трябвало да плати 350 000 лв. обезщетение, 14 000 лв. държавна такса, 450 лв. разходи и 10 236 лв. на юриста на ищеца, написа в. " Сега ".

Делото е заведено от сина на починали съпрузи, които са живеели на 80 м от реката. Водата е стигнала до парцела им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на прилежащия двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се присъединил в издирването и самичък ги изровил отдолу под останките от разрушени къщи и сняг.

Според решението на съда в случаи на спор за благосъстоятелност като този регионалният шеф е задължен да следи за проблеми с язовира, само че това не изключва отговорността на действителния притежател, а двете институции дават отговор солидарно за породените вреди. 

Според съда са събрани задоволително доказателства, че общината е била наясно с тежкото положение на язовира и стената му години преди нещастието, като през 2010 година и няколко месеца преди случая назначени от общината инспекции са установили още веднъж задръстване на преливника, нередности в работата на изпускателя, проваляне на язовирната стена и дисторция в короната й. В общината са били наясно с заплахата от разрушение на стената, само че не са подхванати никакви ограничения, като бездействието е траяло и след наводнението.

Служителите й само са следили настъпващото злополучие. Предприетите ограничения за евакуация са несъответстващи и безредни. Не се открива общината да е осигурила практическото приложение на спешния си проект, нито да е обезпечила използването на ограниченията, планувани в Закона за отбрана от бедствия, се показва още в решението на съда.

Техническата експертиза е посочила, че язовирът въобще не е поддържан и в случай че стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. 

Решението по второто дело е от август. То още веднъж е заведено от наследник на починали съпрузи. В този случай са присъдени 220 000 лв. от поисканите 520 000 лв.. 

Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, до момента в който пътували за работа в Харманли.

Съдия Светослав Василев взема решение, че справедливото обезщетение от общината в тази ситуация е по 120 000 лв. за всеки от починалите родители, от които се приспадат 20 000 лв., отпуснати на сина им от кабинета. 

И двете решения не са дефинитивни и могат да се нападат пред Софийския апелативен съд.

Още към 30 каузи, заведени от околните на потърпевшите, са висящи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР