Двадесет и второто Световно първенство по футбол в Катар вече

...
Двадесет и второто Световно първенство по футбол в Катар вече
Коментари Харесай

Световното в Катар - критикувано, различно и пълно с изненади

Двадесет и второто Световно състезание по футбол в Катар към този момент е в историята. Но то ще се запомни с няколко прецедента и с няколко абсурда.

Да се гледа на Световното състезание като на спортно събитие е неверно. Мондиалът е обществен феномен. В рамките на 4 седмици целият свят се вълнуваше от пристрастеностите, проблемите, триумфите и неуспехите в Катар. Българската национална телевизия беше вашият футболен справочник в последния месец и ви оказа помощ да сте част от еуфорията.



Световно състезание като никое друго. За първия път през зимата. За първи път в Близкия изток. За първи път в толкоз компактна територия. Феновете можеха да посетят повече от един мач дневно, което беше немислимо преди Мондиала в Катар. За информация – след 4 години шампионатът ще се разпростре в три страни – Съединените щати, Мексико и Канада – в 16 града на 16 стадиона. Сега 64-те мача се изиграха на два пъти по-малко игрища – 8.



Катар беше подложен на убийствени рецензии. Западният свят разгласи протест на шампионата поради погазването на човешките права, неравноправие сред половете, вражебно въодушевление към другата полова ориентировка, употребата на труда. И това се отрази на посещаемостта и ситуацията в Катар. Безусловно.



Първенството загуби от колорита си, а пъстротата беше основана най-много от прочувствените и екзалтираните до краен лимит аржентинци, бразилци, мексиканци, представители на арабския свят. Забраната за продажба на алкохол сведе до най-малко конфликтите и разприте сред обособени групи запалянквоци и за разлика от други шампионати в този момент проблеми за полицията нямаше.



Мондиалът ще се запомни с прелестни осъществявания, за които и най-изтънчените естети ще си спомнят след време. Изгряха нови звезди, родиха се нови герои – Софиян Амрабат от Мароко, Джуд Белингам от Англия, Гави от Испания, който стана най-младият голмайстор на международни шампионати след Пеле през 1958.



Изненадите следваха една след друга – Саудитска Арабия надделя Аржентина, Япония пречупи и Испания, и Германия, Мароко завоюва благосклонностите на всички, ставайки първата африканска страна, стигнала до полуфиналите на международно състезание по футбол. Разочарованията също не отсъстваха – едва ли последователите на Германия, Бразилия, Испания, Белгия и Дания ще желаят да си спомнят за този шампионат. Катар беше превъзходен хазаин в учредителен проект, само че стана най-слабата страна, приела шампионат в чисто футболен аспект.

А настроението... то беше велико. Какъвто е и футболът.



фотоси: БГНЕС

Българска национална телевизия ви сподели всеки значителен момент. В студийните ни стратегии гостуваха бележити футболни персони от близкото ни минало, а наличието и анализите провокираха утвърждението и похвалите на аудиторията.

Световното състезание в Катар за следващ път потвърди, че футболът е най-великата игра, а за всички нас беше голямо наслаждение да изживеем шампионата дружно с вас – преданите фенове на Българска национална телевизия. Благодарим ви!

Автор: Стефан Георгиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР