Двадесет и седем души бяха убити в щата Централна Екватория

...
Двадесет и седем души бяха убити в щата Централна Екватория
Коментари Харесай

27 души са убити в Южен Судан ден преди визитата на папата

Двадесет и седем души бяха убити в щата Централна Екватория на Южен Судан при конфликти сред пастири и членове на въоръжена милиция в навечерието на визитата в страната на папа Франциск, предава Ройтерс.

Папата ще дойде в Южен Судан от прилежаща Демократична република Конго, надявайки се да катализира мирния развой, ориентиран към преустановяване на траялия едно десетилетие спор, воден най-вече на етническа основа, който лиши живота на стотици хиляди хора.

След като бойци от бунтовническа група убиха шестима души от пастирска общественост, пастирите отмъстиха в четвъртък, като убиха 21 цивилни в близкия регион, в това число пет деца и бременна жена, сподели комисарят на окръг Каджо-Кеджи Фануел Думо.

Мирно съглашение, подписано през 2018 година от главните страни в гражданската война от 2013-2018 година, доста понижи насилието в Южен Судан през последните години, само че постоянно избухват конфликти на по-ниско равнище сред съперничещи си общности.

Архиепископът на Кентърбъри, който съпровожда папата в Южен Судан, сподели, че е ужасяващ от последните убийства.

" Това е история, която прекомерно постоянно се чува в Южен Судан. Отново моля за друг метод: Южен Судан да се сплоти за обективен мир ", написа той в " Туитър ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР