Двадесет и двама главни прокурори призоваха американския федерален съд на

...
Двадесет и двама главни прокурори призоваха американския федерален съд на
Коментари Харесай

22 главни прокурори скочиха срещу съдебното споразумени с 3М

Двадесет и двама основни прокурори приканиха американския федерален съд на Южна Каролина да отхвърли препоръчаната правосъдна конвенция, съгласно която производителя 3M Co. би трябвало да изплати 10,3 милиарда $ на редица градове за замърсяване на публичните системи за питейна вода в Съединени американски щати. 

Според тях по този метод компанията би се отървала от отговорност прекомерно елементарно, оповестява " Асошиейтед прес ".

Срещу 3M Co. има заведени над 4000 каузи. Делото поради което компанията е предложила спогодбата е обвързвано със замърсяване на питейната вода и почвите в редица американски градове с канцерогенни химикали. Те са наричани още " безконечни химикали ", защото не се разграждат елементарно в човешкото тяло или в околната среда. 

Използват се в необятна гама от артикули - от съдове за готвене с незалепващо покритие до козметика.

Освен че са свързани с развиването на рак, те водят и до хормонална дисфункция и увреждане на околната среда. От 3M са оповестили, че възнамеряват да спрат производството им до края на 2025 година

Предложената конвенция следва да даде на градовете средства за интервал от 13 години, които да бъдат употребени за тестване и изчистване на замърсяването с нездравословните химикали. Обаче според прокурорите това не е задоволително, с цел да се отчетат степента на замърсяване, вредите и разноските за отстраняването му.

Според прокурорите това съглашение може да трансферира отговорността от компанията към доставчиците. 

Така тя би могла да търси обезщетение от тях, в случай че бъде съдена за причиняването рак или други болести.

" Въпреки че правя оценка напъните, положени в него, препоръчаното съглашение в сегашната му форма не регистрира съответно пагубните вреди, които 3M е нанесла в толкоз доста от нашите общности ", сподели основният прокурор на Калифорния Роб Бонта.

Говорителят на компанията 3M Шон Линч пък съобщи, че съглашението " ще бъде от изгода за публичните водоснабдителни системи в цялата страна, които обезпечават питейна вода на голямото болшинство от американците " без спомагателни правосъдни разногласия.

" Не е извънредно да има възражения във връзка с значими правосъдни спогодби ", сподели Линч. " Ще продължим да работим взаимно, с цел да отговорим на въпроси по отношение на изискванията на резолюцията. "

До тук към 300 общности са съдили 3M и други компании за замърсяване на водата от съединенията. 

Редица страни, летища, пожарникарски сдружения и притежатели на частни кладенци също имат висящи каузи.

Те бяха консолидирани в американския областен съд в Чарлстън, Южна Каролина, където препоръчаното съглашение беше заведено предишния месец.

Въпреки че компанията е предложила 10,3 милиарда $, юрист на доставчиците на вода сподели, че може да доближи до 12,5 милиарда $, според от откритото количеството нездравословни химика в околната среда. Това ще стане по време на инспекция, подредена от Агенцията за запазване на околната среда през идващите три години. 

Агенцията е предложила през март строги ограничавания за няколко постоянно срещани типа, " безконечни химикали ".

Главните прокурори още не са заели позиция във връзка с друга сходна правосъдна конвенция на стойност 1,18 милиарда $ за разрешаване на тъжби за нездравословни химикали против производителя DuPont de Nemours Inc. и спинофите ѝ Chemours Co. и Corteva Inc.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР