Двадесет и девет годишния Желяз Андреев е бил задържан тази

...
Двадесет и девет годишния Желяз Андреев е бил задържан тази
Коментари Харесай

Българин е задържан в Добрич по искане на САЩ

Двадесет и девет годишния Желяз Андреев е бил арестуван тази заран от полицията в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Това научи " Дневник " от приятелката на Андреев - Милена Здравкова.

Опитите ни да се свържем с окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов или полицията в града останаха без триумф.

Арестът на Андреев е по отношение на водено следствие от управляващите във Флорида против 11 души по обвинявания, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи.

Разследването

Всички българи са работили в прът център в София, през който са продавани елементи за самолети на сирийските авиолинии, за които американските управляващи настояват, че са свързани с терористична активност. За казусът стана известно през март 2017 година, когато прокуратурата Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан.

Според следствието Араш Каби, който има два паспорта - ирански и френски, е управлявал записаната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics.

В края на 2010 година те основават в София " Ароутроникс " (прекръстена след това на АВ Троникс), която проверяващите назовават " софийски офис " на компания от Флорида.

През пролетта на 2013 година американските управляващи блокират активите на Syrian Air и не разрешават търговията с нея. Според Съединени американски щати благодарение на ливанската терористична формация " Хизбула " сирийският авиопревозвач доставя оръжия за Ислямската революционна армия на Иран в Сирия.

Според проверяващите от септември 2013 до март 2014 година обвинените са нарушили ембаргото, като са доставяли аварийни елементи за самолети от Съединени американски щати до Syrian Air. За задачата стоките били доставяни от Съединени американски щати до София и Дубай, а по-късно реекспортирани до Сирия.

На 5 март 2014 година една от пратките била спряна от американските митнически управляващи, които прихващат замяна на мейли сред притежателите на " АВ Троникс " и мениджъри на софийския офис на компанията. В него Марджан Каби споделя, че " нищо няма да бъде доставено до клиенти в Близкия изток от офиса в Съединени американски щати. Трябва да изпращаме до България и тогава до клиенти от страни като Израел, Ирак, ОАЕ, Сирия, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Кувейт и така нататък Наши колета са били спрени от митниците и граничния надзор. Имаме и други случаи със същия клиент ". Става дума за общо седем доставки за самолети Airbus и френските самолети ATR.

Според проверяващите в края на 2014 година Араш Каби и сестра му, както и мениджърката на софийския офис Михаела Ненова, дружно с различен управител - Иван Сергиев, правят друго закононарушение, като попълвайки подправени заявления, съумяват да доставят до Китай авиооборудване, което се употребява за военни самолети, макар че Съединени американски щати е наложила възбрана за експорт до тази дестинация на сходна част.

През декември 2017 година братятята Каби и сестра им се признават за отговорни и са наказани надлежно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им. Арестът на Желяз Андреев на процедура удостоверява, че следствието против останалите осем индивида продължава.

Кой е арестуваният Желяз Андреев

През 2017 година Желяз Андреев, който от петима българи, е единственият редови чиновник на кол-центъра, описа пред " Капитал ", че сирийският авиопревозвач е бил създаден като клиент, преди да стартира работа във компанията и прецизира, че позицията, която е заемал, не му е давала опция нито да си сортира клиентите, нито да ги ревизира.

Той стартира да контактува с тях в самото начало на работата си във компанията, до момента в който е бил на изпитателен период. Според Андреев това се удостоверява и от обстоятелството, че той не е измежду получателите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис. В него се споделя, че частите до страни в Близкия изток не би трябвало да бъдат изпращани от американския офис, тъй като се задържат от митниците, а би трябвало да минават през офиса в София. " Работихме под непрекъснат стрес за постигане на таргети, изключително в интервала на изпитателен период - от нас се очакваше просто да вършим позвънявания и да изпращаме имейли, с цел да вземем допустимо най-вече поръчки ", споделя той през 2017 година, уточнявайки, че не е получавал бонуси от тези покупко-продажби.

След края на 24 часовия му арест Желяз Андреев ще бъде арестуван до 72 часа, а по-късно прокуратурата ще би трябвало да изиска от съда ареста му за 40 дни, до момента в който стартира делото по екстрадицията му всъщност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР