Два законопроекта за изменения и допълнение на Изборния кодекс -

...
Два законопроекта за изменения и допълнение на Изборния кодекс -
Коментари Харесай

Демократична България предлага да гласуваме по пощата като в САЩ

Два законопроекта за промени и допълнение на Изборния кодекс - за електронно отдалечено гласоподаване и за гласоподаване по пощата, внесе Демократична България в Народното събрание през днешния ден. 

Това заяви водачът на ДСБ Атанас Атанасов. Той посочи, че всеки от 240 депутати може да внесе текстовете като законодателна самодейност, на каквато Демократична България няма право. ГЕРБ, така наречен патриоти, и Българска социалистическа партия, които евентуално ще ги поддържат, ще останат в историята като партиите, отменили електронното и машинното гласоподаване, акцентира Петър Славов. Той акцентира, че машинното гласоподаване е гаранция за честността на вота.

Управляващите делегират всички права на " Информационно обслужване " да създават машините за гласоподаване, все едно ЦГМ да създава колите, които паркират в София, разяснява Славов. Машината на бърка, тя даже дава опция да се поправи сбъркана бюлетина, сподели още той. 

Сигурността при електронното гласоподаване може да се реализира, в случай че не знаят по какъв начин, има кого да питат, съобщи Божидар Божанов, IT познавач. 

Гласуването по пощата е процедура от десетилетия по света, то е опция за бг в чужбина, съобщи Антоанета Цонева от Да, България. Тя добави, че Демократична България оферират и решение за българите във Англия - да се резервира настоящият сега режим на гласоподаване за евровота, а не да се гледа на Англия като на трета страна. 

Гласуването по пощата да е като в Съединени американски щати, посочи Атанас Атанасов. 

Според законопроекта на Демократична България пощенското гласоподаване се създава на всички избори, с
изключение на локалните и се извършва посредством пощенски оператор или пощальон. Избирателите гласоподават само от свое име. Забранява се оповестяването на междинни резултати от пощенското гласуване преди края на изборния ден.

За да гласоподават по пощата гласоподавателите първо би трябвало да подадат заявление по пример на ЦИК посредством интернет страницата на комисията или с писмо до нея. В заявката се посочват единния цивилен номер и трите имена на избирателя; адреса, на който гласоподавателят желае да получи бюлетината или бюлетините за гласуване;основанието за заявяване на пощенско гласоподаване. Възможните основания са:избирателят се намира в чужбина; настоящият и непрекъснатият адрес на гласоподавателя са в различни населени места; гласоподавателят има увреждания, които съществено затрудняват упражняването на правото на глас в секция;
Заявлението се подава не по-рано от 2 дни след насрочването на съответните избори и не по-късно от 35 дни преди изборния ден. Централната изборна комисия изпраща писмо на посочен от избирателя адрес, което съдържа бюлетина, два плика, информационна брошура и други материали, избрани от Централната изборна комисия. 

Изпращането се прави не по-късно от 25 дни преди изборния ден, написа още в препоръчаните промени на Изборния кодекс от Демократична България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР