Два стратегически американски бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress летяха над Хасково

...
Два стратегически американски бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress летяха над Хасково
Коментари Харесай

Два американски бомбардировача В-52 кръжаха над Хасково с часове

Два стратегически американски бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress летяха над Хасково и Кърджали в рамките на тренировъчни задачи. В продължение повече от два часа самолетите летяха в кръг над Югоизточна България.

Жителите на Хасково коментират кръглите следи на бомбардировачите в обществените мрежи. От там излиза наяве, че полетите са почнали към 11:40 часа през днешния ден и са траяли до към 13:15 ч. По-късно самолетите се отправили към Румъния, където единият най-вероятно е презаредил гориво във въздуха от въздушната цистерна Boeing KC-135R Stratotanker.

Данните в уеб страницата FlightRadar24 демонстрират, че бомбардировачите са излетели от летище в Испания, намиращо се покрай Севиля. Самолетите са се движели на към 7000 метра надморска височина, което ги е направило по-лесни за наблюдаване. Таванът на полета на Boeing B-52H Stratofortress е двойно по-висок.



Маршрутът на бомбардировачите се споделя във обществената мрежа Facebook

Бомбардировачът е дълъг 48.5 метра, а размахът на крилете му е 56.4 метра. Максималната скорост е към 1 050 км/ч., само че В-52 всекидневно лети с към 850 км/ч. Той може да носи 32 тона бомби и ракети.

Четирите стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress, способни да носят и нуклеарно оръжие, пристигнаха в Испания три дни, откакто президентът Владимир Путин замрази присъединяване на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2. Командването на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа тогава разгласи, че B-52 са посетили Естония. И там са направили прехвръкване на дребна височина в столицата Талин поради честванията на националния ден на независимостта, напомня dir.bg.

Boeing B-52 е създаден в средата на предишния век като бомбардировач, чиято основна задача е да носи нуклеарно оръжие. Днес самолетът е въоръжен не с нуклеарни бомби, а с ракети, които могат да носят нуклеарен заряд. Бомбардировачът обаче може да е въоръжен и с огромна гама от стандартни оръжия.

По време на Студената война ескадрили от В-52 са били непрекъснато във въздуха наоколо до границите на Съюз на съветските социалистически републики. Те са летели, гарантирайки, че Съединени американски щати може да извърши огромен нуклеарен удар против своя главен геополитически съперник.

Съединени американски щати възнамеряват да развият В-52 в ролята му на ракетоносец, тъй че е допустимо той да продължи да прави бойни задачи и откакто навърши век на бойна работа. За задачата до 2035 година Пентагонът ще обнови всички мотори на употребяваните над 700 брой от бомбардировача.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР