Два случая на африканска чума по диви свине са регистрирани

...
Два случая на африканска чума по диви свине са регистрирани
Коментари Харесай

Два случая на африканска чума в Русенско

Два случая на африканска чума по диви прасета са регистрирани в средата на февруари в Русенско

Това заяви доктор Николай Ненов от Областната дирекция по сигурност на храните на съвещание на Областната епизоотичната комисия. Едното диво прасе с позитивна проба е било в региона на местността „ Батаклията “, а другото край Хотанца.

От ОДБХ успокояват, че няма заплаха за 18-те индустриални и фамилни ферми в района, нито за персоналните стопанства на хората. Въпреки това е належащо да се съблюдават ограниченията за биосигурност, като най-важните от тях са да се сменят облеклата при обслужване на животните, торта да се съхранява на особено обособени за задачата места, да се ограничи достъпа на непознати хора до обектите, както и да се заобикаля достъпа на всевъзможен тип животни, които не са от стопанството.

Продължава ежеседмичното взимане на проби от свине в индустриалните ферми. В Русенско те са 9, като всички като се изключи свинекомплекса в Николово работят на цялостен потенциал. В Николово се правят ремонтни действия, като част от тях са свързани с възстановяване на ограниченията за биосигурността. По последни данни записаните персонални стопанства, така наречен „ заден двор “ в района са 206 – основно в Ценово и Бяла.

До края на годината предстоят и трикратни инспекции на животновъдните обекти, където се отглеждат свине за лични потребности. Инвентаризациите ще бъдат осъществени до края на месеците май, август и октомври. Проверяващите ще наблюдават за това дали всички животни са маркирани и дали има нерегламентирани места, където се отглеждат свине. Ще се ревизира и и онлайн търговията със свинско месо и живи животни. В случай, че бъде открито нерегламентирано образуване на пазари и продажба на свине, неотложно би трябвало да бъдат осведомени чиновниците в Областната дирекция по сигурност на храните и органите на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР