Два пъти годишно да се изследват за проблем с бъбреците

...
Два пъти годишно да се изследват за проблем с бъбреците
Коментари Харесай

Проф. Богов: Диабетиците да си изследват бъбреците два пъти годишно

Два пъти годишно да се изследват за проблем с бъбреците пациентите с диабет, предложи нефрологът проф. Борис Богов, в изявление за БГНЕС.

„ Хроничното бъбречно заболяване протича безшумно и без признаци. Рискът от болестта се усилва при диабет, наднормено тегло и високо кръвно налягане. При хора с някои от изброените болести или в случай че във семейството има хора, страдащи от тези диагнози, то да се вършат проучвания два пъти годишно-така рисковите групи ще са обхванати “, предложи експертът.

Един пациент отива при експерт, когато нещо го боли. Хроничното бъбречно заболяване протича без болки, там е разликата с дейните бъбречни заболявания като да вземем за пример бъбречната колика “, изясни проф. Богов.

Той посочи, че на второ място са острите инфекции, които карат пациента да отиде да потърси лекарска помощ и тя е съпроводена към този момент със мощна болежка и висока температура. На трето място са хроничните цистити, поради които доста постоянно млади дами посещават нефролози, уточни професорът.

Хроничното бъбречно заболяване не се хваща от начало, тъй като не боли. Другите аргументи са, че максимален % от пациентите са с диабет или хипертония. Те посещават различен тип експерти - ендокринолозите или персоналните лекари, или кардиолозите, предизвести проф. Богов.

Той акцентира, че провалите, които нанася диабетът се разчитат след седмата година от началото на неговото определяне, т.е. няма признаци.

„ Същото се отнася и за артериалната хипертония, която води до хронично бъбречно заболяване, а високото кръвно налягане като проблем е най-често обвързван с главоболие. Неправилно лекувано артериално налягане в порядък на 10-12 години нанася проваляне върху бъбрека и той също ни боли. Затова и хроничното бъбречно заболяване е подло, тъй като не боли “, съобщи проф. доктор Борис Богов.

Той моли в ранния стадий, още когато се знае, че във семейството на даден човек има хора, страдащи от диабет, с наднормено тегло, с високо артериално налягане, най-малко един път годишно да организират обзор при общопрактикуващ доктор. Задължително би трябвало да се създадат две проучвания на креатинин в урината и на албуминурия.

„ Когато има изявени такива заболявания най-малко един път, в случай че може и два пъти в годината да бъде посетен нефролог, с цел да се обзет рисковите групи от пациенти “, съобщи доктор Борис Богов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР