Два от най-забележителните български средновековни артефакта бяха вписани в Световния

...
Два от най-забележителните български средновековни артефакта бяха вписани в Световния
Коментари Харесай

Вписаха два български средновековни артефакта в Световния регистър на ЮНЕСКО

Два от най-забележителните български средновековни артефакта бяха вписани в Световния указател на ЮНЕСКО. За първи път в Световния указател на „ Паметта на света " на ЮНЕСКО са вписани два от най-забележителните средновековни монументи на България - Бориловият синодик и Четвероевангелието на цар Иван Александър.

Вписването е международно самопризнание от интернационалната общественост за тези два български средновековни паметника, които бележат нашата история, като национално благосъстояние и част от международното културно завещание.

По мотив номинациите 2016/2017 за регистриране в Световния указател на „ Паметта на света " през 2016 генералният шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова сподели: " Днес повече от всеки път има неотложна потребност от разговор, почитание и съгласие - за опазване, разпространение и шерване на документалното завещание на човечеството като основа за неговото подсилване като единна общественост, споделяща минало и бъдеще. "

Двата български средновековни паметника бяха номинирани предходната година, когато бе възобновена кандидатурата на Бориловия синодик и готова взаимна номинация на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий " с Британската библиотека за регистриране на Лондонското четвероевангелие на цар Иван Александър.

Програмата на ЮНЕСКО „ Паметта на света " е основана през 1992 година и има за цел да се съхраняват и разпространяват изключително значими и скъпи писмени благосъстояния на човечеството, които отразяват историята на актуалния ни свят подобен, какъвто е, за опазването и съхранението им за поколенията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР