Два огромни Шишеяда, арт инсталация за разделно събиране на пластмасови

...
Два огромни Шишеяда, арт инсталация за разделно събиране на пластмасови
Коментари Харесай

Появиха се първите Шишеяди в Пловдив - хранят се с кенчета и пластмасовите бутилки

Два големи Шишеяда, арт апаратура за разделно събиране на пластмасови бутилки, са сложени в парк Лаута и на Младежки рид и ще останат там за непрекъснато, като част от акцията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”. Кампанията е ориентирана към повишение равнищата на преработване.

От 8-ми до 11-ти юни пред Дом на културата “Борис Христов” също ще бъде ситуирана арт инсталацията Шишеяд. Тя ще гостува на Фестивала на Българската асоциация на информационните организации – ФАРА, което ще бъде следващото Събитие #БезОтпадъци, като поставеният Шишеяд, ще събира пластмасовите бутилки и кенчетата на посетителите.



Кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” към този момент има и нови сътрудници - “Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България”, с които ще работи в посока включване на повече обитаеми места в акцията. “Използваните от промишлеността за безалкохолни питиета и бутилирани води опаковки - 100 % рециклируеми бутилки и кенчета, са скъп запас. Знаем, че дружно можем да им осигурим безконечен витален цикъл, трансформирайки всяка бутилка в нова такава, опазвайки природата и нейните запаси за идните генерации. Като съидейник и виновен сътрудник в реализирането на идеята #БезОтпадъци, сме уверени във значимостта всеки жител във всяко обитаемо място в страната да може елементарно да се включи в разделното събиране на употребяваните бутилки, с цел да бъдат всички те дейно рециклирани”, споделя Жана Величкова, изпълнителен шеф на АПБНБ.

“Водещ фактор в отношението към опазването на околната среда и предварителната защита на замърсяването (етапите, в които се поражда обществено-отговорно отношение), е пораждането на настройка. Тъй като множеството настройки към този момент са образувани, задачите ни са точно смяна на настройките, чрез провокация и непосредствено обръщение към жители и администрация.”, прибавя госпожа Ненова - “Средата, от която пожелаваме да бъде чиста и подредена.



Знаете ли, че в регионите, в които има положителни условия за разделно изхвърляне на боклуци (има цветни контейнери), делът на тези, които изхвърлят разделно постоянно е съвсем четири пъти по-голям от тази в регионите с незадоволителна инфраструктура, написа сдружението. Въпреки дефицита на контейнери в избрани региони, едвам 3% са отправяли към общината искане за слагане на контейнери за разделно събиране наоколо до жилището им”. Сдружението работи за повишение равнищата на преработване, а едно от наложителните неща за това е да има задоволително съдове за разделно събиране, които да могат да се употребяват от жителите.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР