Два неизвестни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната

...
Два неизвестни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната
Коментари Харесай

Откриха два неизвестни потънали кораба в Дунав

Два незнайни потънали кораба в Дунав край Русе локализира модерната инсталация на новия хидрографски катамаран на Агенцията за изследване и поддържане на река Дунав /АППД/. Това заяви за „ Монитор” изпълнителният шеф инж. Павлин Цонев.

Единият съд се намира на 200 метра от Конския плаж и е с дължина 50 метра и широчина 8 метра. Другият е на към 300-400 метра от постройката на „ Морска администрация” и е в румънски води. Открити са напълно инцидентно, когато катамаранът се прибирал от снимане на основите на Дунав мост и бил с включен многолъчев ехолот. Озовалите се по някаква причина на дъното кораби се намират на дълбочина над 9-10 метра и не пречат на плаването по реката. Пясъците съвсем са ги погълнали, само че на сниманите изображения ясно се виждат очертанията им. Не съществуват в листата на АППД на известните потънали или потопени съзнателно за промяна на водния поток съдове.

„ Засега ни е мъчно да кажем от кое време са и при какви условия са се озовали на дъното. Не си спомнят и старите моряци и капитани, до които се допитахме. Този против Конския плаж има ясно очертание на носа, евентуално е транспортен съд, а не баржа. Възможно е някакъв по-стар съд да е – от времето след 1900 година Няма сведения и за другия. При него на изображенията се виждат два прилежащи отпечатъка”, сподели инж. Цонев. Той изясни, че повече информация би могла да се получи, в случай че на тези места се спуснат водолази и открият някакви следи, само че организацията не разполага със средства за това.

Част от отговорностите на АППД е да маркира с плаващ знак местата, където има потънали плавателни съдове, с цел да се предупредят капитаните. Това е доста значимо при ниски води, когато такива обекти могат да се окажат рискови за корабоплаването изключително в случай че се намират на фарватера (плавателния път). В българо-румънския сектор на Дунав са известни 36 потънали или потопени съзнателно в по-ново време съдове. Със сигурност те са повече, защото преди 1944 година не е водена подробна статистика на повредите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР