Два месеца след започналото почистване на ръка на тоновете боклуци,

...
Два месеца след започналото почистване на ръка на тоновете боклуци,
Коментари Харесай

Боклуци край река: Защо коритото на Средецка отново е замърсено?

Два месеца след почналото разчистване на ръка на тоновете отпадъци, покрили дърветата по коритото на река Средецка, което ви показахме в " Тази заран ", природозащитници сигнализират за нови сметища, появили след зимните порои в Бургаско.

На брега на Мандренското езеро, което е в предпазена околност, са изплували доста отпадъци, откакто равнището на езерото е спаднало с към метър. Само за минути в раните часове благодарение на риболовци са събрани няколко чувала боклуци.

„ Мандренското езеро е място, където се влива река Средецка и всички отпадъци, които не са съумели да се закачат по дърветата по коритото ѝ, са пристигнали точно тук и отиват в морето”, споделя Владимир Димитров от съдружие „ Зелена Странджа”, което постоянно провежда походи с разчистване из планината.

Снимка: bTV

Според него това е една голяма брегова линия, която е мъчно да бъде обходена и почистена. Затова би трябвало да се търсят аргументите къде поражда този отпадък още преди да влезе в коритото на реката и да се пресече пътят му в зародиш.

Снимка: bTV

„ Ефектът от замърсяването е изумителен, тъй като ние не виждаме целия размер на отпадъците, само че количествата им са колосални. По един или различен метод те отиват в морето”, прибавя Спас Узунов от „ Българска фондация за биоразнообразие”.

Снимка: bTV

По думите на Златка Димитрова, учител в университета „ Проф. доктор Асен Златаров”, персоналният образец е най-съществен и е значимо да осъзнаваме, че ние сме виновни за това, което се случва към нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР