Два месеца и половина след приключването на съдебния процес срещу

...
Два месеца и половина след приключването на съдебния процес срещу
Коментари Харесай

Доставката на `Бук`, който свали малайзийския боинг, вероятно е одобрена от Путин, но той не може да бъде обвинен - Свят

Два месеца и половина след приключването на правосъдния развой против обвинените по делото MH17 - злополуката на малайзийския боинг над Донбас през юли 2014 година, при която починаха всички 298 души на борда - проверяващият екип разгласи, че е направил всичко допустимо, с цел да разпознава други обвинени, само че към този момент не може да повдигне обвиняване против никого , заяви Би Би Си.

По този метод проверяващите потвърдиха, в това число посредством прихващане на телефонни диалози, че Владимир Путин е бил персонално и директно зает със протичащото се в Донбас. Нидерландия обаче не може да проверява ролята му, защото президентът има имунитет, до момента в който е на поста си.

В началото на конференцията представителите на взаимния екип за следствие предизвестиха, че това евентуално е последната им сходна изява. Те считат, че всички вероятни версии са били подробно проучени и че следователите са създали всичко допустимо, с цел да открият истината, само че получените резултати не са задоволителни, с цел да бъдат повдигнати обвинявания против други вероятни причинители.

За да потвърдят тезата си за отговорността на Путин, проверяващите пускат два прихванати телефонни диалога по време на конференция с присъединяване на съветски чиновник - асистент на назначения от Москва началник на Крим Сергей Аксенов (Крим беше анексиран от Русия през 2014 г.). Според известията тези диалози са се състояли на 8 юли 2014 година, т.е. още преди свалянето на боинга.

И в двата диалога формалният представител неведнъж декларира, че решението за изпращане на установка " Бук " в Донбас не се взема от " нито един [не] военачалник, нито един министър на защитата ", а единствено от " най-първия персонално ": " Както споделиха, първият персонално дава отговор пред народа и единствено той взема решението ", споделя съветникът на назначения от Москва кримски водач.

Разследващите показаха, че има съществени учредения Путин да е взел участие директно в решенията за " Бук ", само че тези индикации не доближават високата летва на цялостни и неопровержими доказателства. Освен това съветският президент се употребява с имунитет по силата на интернационалното право. Според нидерландското законодателство държавните глави не могат да бъдат осъждани за никакви закононарушения, даже за военни закононарушения, по време на мандата си.

Пуснат е и запис, който проверяващите разказват като диалог сред самия Путин и Игор Плотницки, водач на самопровъзгласилата се Луганска национална република. Направен е през ноември 2017 година и демонстрира доколко Русия и персонално Владимир Путин са били въвлечени в дейностите на сепаратистите в Донбас, настояват проверяващите.

Командири и екипаж

След като бяха проучени десетки фотоси и видеоматериали, както и стотици прихванати телефонни диалози, следствието откри, че ракетната установка земя-въздух " Бук ", с която е стреляно по боинга от полет MH17, е пристигнала в Донбас от Русия, по-специално от 53-та бригада за противовъздушна защита. И през 2014 година, и в този момент тази бригада се командва от полковник Сергей Мучкаев. Той извършва заповедите на Министерството на защитата, ръководено от Сергей Шойгу, който пък е зависещ на съветския президент Владимир Путин, означават проверяващите.

И прецизират, че заради служебното си състояние Мучкаев би трябвало да е знаел за преместването на " Бук ", само че е невероятно да се потвърди това. Няма никакви доказателства, че той е взел участие по какъвто и да е метод или даже, че е бил в граничната зона. 

Разследващите дават обещание да оповестят всички детайлности, които са съумели да открият. Те се надяват, че това ще помогне делото да се придвижи напред. Разследващите декларират, че няма да посочат повече имена от към този момент оповестените като причинители

Холандските прокурори от години настояват, че екипажът на " Бук " най-вероятно се е състоял от бойци на 53-та съветска бригада за противовъздушна защита, основана в Курска област. Според Нидерландия дни преди злополуката на MH17 отвън военното отделение са били изнесени две пускови установки " Бук ". По-късно стана ясно, че един " Бук " не е стигнал до местоназначението си, защото се е развалил по пътя.

Бурлака на Дон. Кой е " Владимир Иванович ", който следствието на MH17 търси

Обикновено екипажът на " Бук " се състои от четирима души. Действията му се управляват от шеф на екипажа с чин лейтенант, а екипажът включва още сержант и двама редови войници: оператора, който натиска бутона за изстрелване на ракетата, и водача. Не е известно какъв брой тъкмо души са били в " Бук " -а, който е свалил самолета.

През ноември против трима руснаци и един украински жител, упрекнати в присъединяване в злополуката на боинга.

Един от тях, Олег Пулатов, който през лятото на 2014 година се е сражавал интензивно като член на военното разузнаване на самопровъзгласилата се ДНР и е бил подполковник от запаса на съветските въздушнодесантни войски, е приет за почтен. Останалите - Игор Гиркин (по-известен като Стрелков), Сергей Дубински и Леонид Харченко - са приети за отговорни.

По времето, когато боингът е свален в небето над Донбас, Стрелков е по този начин нареченият " министър на защитата на ДНР ". Дубински е бил началник на военното разузнаване на ДНР и пенсиониран върховен офицер от съветското ГРУ. А Харченко, украински жител, е бил зависещ на Дубински и пълководец на звеното за военно разузнаване на ДНР.

Според съда нито един от наказаните не е взел участие в изстрелването на ракетата, макар че Харченко може би е участвал на мястото. В същото време наказаните оказват помощ на " Бук " да дойде на площадката за изстрелване, а по-късно обезпечават евакуацията на установката назад в Русия.

Нито един от наказаните не участва в правосъдната зала - всички те са в Русия. Но за роднините на починалите, събрали се в съда, най-важното беше, че Хага удостовери: през 2014 година Русия е открила " ефикасен надзор " върху водачите и поддръжниците на самопровъзгласилата се ДНР. Съдът в Хага стига до заключението, че от средата на май същата година Москва е пособия на военните от самопровъзгласилата се република с образование, както и с доставка на оръжие и храна и съгласуване на военните дейности на сепаратистите.

Така да вземем за пример с помощта на прихванатите телефонни диалози стана ясно, че Александър Бородай, който ръководеше ДНР от май до август, непрекъснато се е съветвал с съветски чиновници, когато е трябвало да се вземат съществени решения. Включително моли за съвет след свалянето на боинга от полет MH17.

Въпреки всички тези условия, забележката на съда за " ефикасния надзор " на Москва над ДНР към този момент не държи Русия виновна за случилото се. В интернационалното право няма консенсус за отговорността на страната за дейностите на обособени лица. Експертите постоянно спорят за това каква тъкмо степен на държавен надзор върху тези лица е нужна, с цел да се приказва за отговорност на страната.

В този смисъл Хага, когато приказва за " ефикасния повсеместен надзор ", който Русия е имала в Донбас, деликатно заобикаля този проблем.

Но новите обвинени по това дело може да трансформират правната картина, защото те - за разлика от наказаните по-рано " отцепници " Стрелков и Дубински - са професионални съветски военни и чиновници. Има и друга опция да се прегледа отговорността на Русия като страна за злополуката на MH17.

Роднини на починалите против Русия

Едно от най-важните каузи ще бъде прегледано в Европейския съд по правата на индивида, където роднините на жертвите са подали 380 тъжби против Русия. Те бяха подкрепени от Нидерландия, а обособена тъжба беше подадена от Украйна. В края на януари тази година Европейски съд по правата на човека сплотява трите каузи в едно и ги афишира за възможни. Основният въпрос, който Европейски съд по правата на човека преглежда, е дали Русия е имала в действителност надзор над украинските територии, от които е изстреляна ракетата срещу боинга.

Нидерландското държавно управление твърди, че Русия е изиграла основна роля за злополуката и че продължаващата акция за дезинформация, проведена от Кремъл, жестоко нарушава правата на роднините на жертвите.

Европейски съд по правата на човека стига до заключението, че са били налице всички нужни предпоставки за предявяване на желае. Още на първото чуване пред съда, на което Русия участва, тя упорства, че няма нищо общо със сепаратистите, завзели властта в Донбас. Представителят на Русия в Европейски съд по правата на човека Михаил Виноградов убеждава съда, че жалбите на Украйна и Нидерландия би трябвало да бъдат отхвърлени, защото Русия " нито директно, нито индиректно упражнява надзор над Донбас ".

Само няколко месеца по-късно, през есента на 2022 година, Русия провежда провеждането на " референдуми " в Донбас и разгласи, че към този момент счита тези райони за част от своята територия.

Фактът, че Европейски съд по правата на човека е оповестил жалбите за възможни, е краткотрайна победа за роднините на жертвите. Но чуването всъщност може да се забави.

Русия напусна Съвета на Европа, част от който е и Европейският съд по правата на индивида, и не изрази предпочитание да взе участие в по-нататъшни производства. Оттеглянето на Русия от Съвета на Европа не пречи на Европейски съд по правата на човека - той е способен да преглежда каузи, свързани с интервала, когато страната към момента е била част от интернационалната организация.

Но ще възникне проблем с доказателствата по делото, защото те евентуално се намират на съветска територия.

Решаването на делото може да отнеме години и даже съдът да подреди на Русия да изплати обезщетение на роднините на жертвите, на процедура това решение може да остане алегорично, защото през лятото на м.г. Русия одобри закон, с който реши да не извършва решенията на Европейски съд по правата на човека.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР