Два грандиозни енергийни проекта, които трябваше да гарантират надеждно снабдяване

...
Два грандиозни енергийни проекта, които трябваше да гарантират надеждно снабдяване
Коментари Харесай

Естония се лишава сама от ток и парно

Два грандиозни енергийни плана, които трябваше да подсигуряват надеждно доставяне на Естония с газ и електричество, в действителност са заровени. Това решение беше взето от самото естонско държавно управление и предизвикано от Европейския съюз. За какво приказваме, по какъв начин се случи и за какво все пак Талин упреква Русия за енергийната рецесия?

През последните няколко месеца естонската преса предизвиква жителите на страната да не се тормозят. Дори и след отхвърли от съветски енергийни източници, ние няма да останем без газ. В пристанище Палдиски с ускорени темпове се построява инфраструктура за плаващ терминал за ВПГ.

Но ненадейно естонският министър на стопанската система Риина Сикут разгласи, че този терминал няма да дебаркира в естонския Палдиски, а във финландския Инкоо.

Терминалът ще отиде във Финландия

„ Естония ще приключи по-рано строителството на пристана си, както и връзката с газопровода. И нашият стратегически интерес, несъмнено, е тук да има плаващ терминал “, призна министърът. Въпреки това, разбирането за " стратегически интерес " не възпира Сикут да го съобщи.

Сега министърът се пробва да показа случая по подобен метод, че Естония предприе тази стъпка от благородни подбуди, искайки да помогне на своите съседи. Според Сикут Финландия е обяснила какъв брой доста се е трансформирала обстановката за тях след пролетта: Русия им е затворила газовите кранове, а офанзивите против “Северен поток ” сякаш са заплашили единствения им газопровод “Балтийски интерконектор ” (между Естония и Финландия).

Според сегашния проект финландският терминал в Инкоо би трябвало да бъде приключен доникъде на декември. По същото време там би трябвало да дойде и първият танкер с полутечен природен газ.

Междувременно управлението на естонските компании “Алексела ” и “Инфортар ”, които по поръчка на страната построяват кей за плаващ терминал за ВПГ в Палдиски, показва отчаяние. Те настояват, че са се заели с тази работа с цялостната убеденост, че терминалът ще стои точно на естонския, а не на финландския бряг. Тимо Татар, заместник-канцлер на естонското министерство на стопанската система и връзките, се пробва да успокои популацията: съгласно него Талин се е договорил с Хелзинки естонците да получат „ предпочитан “ достъп до терминала.

Според него естонците няма от какво да се тормозят - в случай че връзката “Балтийски интерконектор ” бъде прекратена, тогава към 13 тераватчаса газ ще бъдат събрани в подземното газово вместилище в Латвия, което може да се употребява и за зареждане на естонските консуматори. И към момента може да се получава газ от литовския терминал за ВПГ в Клайпеда.

Постигане на шистова енергетика

Но тези причини не убедиха всички. Бившият министър на стопанската система Таави Аас сподели, че не схваща изцяло за какво плаващият терминал ще отиде във Финландия. Опозиционната партия на центъра, в която членува Таави Аас, приготвя избор на съмнение към Сикут. Според Айвар Кок, ръководител на финансовата комисия на естонския парламент, вследствие на решението на Сикутцените на газа за потребителите в страната ще се усилят няколко пъти.

„ Има риск Естония да не получи нито един пространствен метър газ от своите съседи. Опасността, за която предизвестявам от пролетта, се случи: енергийната сигурност на Естония към този момент не зависи от нас, а единствено от нашите съседи, “, сподели Кок.

Но бедата, както се споделя, не идва сама. А ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стана вестител на нова естонска неволя. Заедно с министър-председателя на Естония Кая Калас гостът дойде в град Нарва покрай границата с Русия. Тази зона е от стратегическо значение за Естония - тук се намират залежи на петролни шисти и тяхното създаване е в ход.

Фон дер Лайен и Калас осведомиха обезсърчените локални за програмата за обективен преход, предопределена да улесни Естония да се откаже от шистовата сила. „ Имам удоволствието да оповестя, че през днешния ден стартираме Фонда за обективен преход: Европейският съюз влага 354 милиона евро в региона “, сподели фон дер Лайен. Според нея парите се възнамерява да бъдат ориентирани към развиването на локалния индустриален бранш, с цел да се помогне за повторното наемане на хора, които в този момент работят в шистови залежи.

По-малко от 5000 души са директно заети в естонската шистова промишленост, само че доста повече хора са индиректно свързани с работни места в тази промишленост в региона на Нарва. Те могат да наброяват до 20 хиляди души, т.е. до 40% от всички заети поданици на региона. Правителството дава обещание да компенсира тези загуби посредством основаване на нови работни места и образуване на курсове за преквалификация. Общо в границите на програмата „ Справедлив преход “ се възнамерява да бъдат преквалифицирани 11 000 души.

Яан-Хендрик Тоомел, началник на Естонския централен синдикат, се надява, че преходът на хората от бранша на петролните шисти към други области ще бъде равномерен, само че се съмнява в това. „ Как да сложим на бюрата си хора от не първа младост, които цялостен живот са работили в мини и електроцентрали? Както демонстрира практиката, най-трудно е да накараме тези, които имат най-голяма потребност от това, да учат “, споделя Тоомел. Според него междинната възраст на работещите в бранша на петролните шисти, които в този момент са застрашени от съкращения, е 50 години.

Да се в ярва ли в благородството на финландците?

Но главният проблем даже не е обвързван с риска от внезапно повишаване на безработицата в страната. Естонските управляващи от дълго време показаха желанието си да убият шистовата промишленост и да преминат към модерната " зелена " сила. Но предходната година страната трябваше да отвори още веднъж шистовите залежи заради международната енергийна рецесия, почнала през 2021 година И в този момент, когато Естония загуби съветски газ, шистовата промишленост стана още по-важна – предходната пролет беше оповестено, че ще бъдат открити три нови шистови залежи край Нарва.

През лятото естонски предприемачи и общински предприятия предизвестиха, че предвид на сериозната обстановка с газа би трябвало да се търсят „ различни горива “. Шистовият петро нефт беше едно от предложенията.

Естествено, мнозина бяха сюрпризирани от новината, че естонските управляващи са се съгласили да се откажат от шистовата сила. „ Естонското държавно управление не се колебае да продължи да продава националните ползи на страната. Само за два дни нашите управляващи съумяха съществено да подкопаят енергийната сигурност на Естония. Първо, министър-председателят Кая Калас, след среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, се съгласи да отстрани нашата шистова енергетика. За това на Естония бяха обещани 354 милиона евро – оскъдна сума, като се имат поради евентуалните загуби за стопанската система на страната.

Шистовата сила не е единствено десетки хиляди работни места. В подтекста на енергийната рецесия в Европа петролните шисти са единственият запас, кадърен надеждно да доставя Естония с електричество и топлота. Днес има дребна вяра за газ и други типове гориво “, написа Александър Чаплигин, основен редактор на талинското издание “Столица ”.

Чаплигин назовава отхвърли за слагане на терминал за ВПГ в Палдиски „ национално изменничество “ – и доста клиенти на неговия канал в “Телеграм ” са съгласни с това. „ Министърът на стопанската система Сикут извърши следващия акт на национално изменничество, като се съгласи абсолютно Финландия да бъде хазаин на плаващия газов терминал. И това макар обстоятелството, че пристанът за приемане на такива терминали в Палдиски е съвсем подготвен. Какъв е резултатът? Електричеството в нашия район през зимата, явно, няма да бъде задоволително - неслучайно финландците към този момент са предизвестени за вероятни спирания на електрозахранването. Ние можем да произвеждаме електричество от петролни шисти, само че Кая Калас реши, че нямаме потребност от тях “, споделя Чаплигин.

Според него обаче Естония евентуално ще остане без газ, даже в случай че се съгласи да го купува на доста високи цени. „ Всички очаквания бяха за терминала Палдиски, само че в този момент Финландия ще се разпорежда с газа. И, несъмнено, първото нещо, което тя ще направи, е да обезпечи личните си потребности. Може да няма задоволително газ за Естония. Тоест държавното управление съумя да направи всичко, с цел да лиши Естония от енергийна самостоятелност. Топло и ток ще имаме, към този момент напълно зависи от съседите. И обстановката е такава, че на никое място няма да има непотребна сила тази зима. На този декор изключително цинични наподобяват заклинанията на Калас, че Русия е отговорна за енергийната рецесия. Путин не ни принуждава да убиваме личната си енергетика. Това се прави от личното ни държавно управление. И в случай че това не е нелепост, то е изменничество “, заключва журналистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР