Два дни след като спечели историческата си титла в САЩ

...
Два дни след като спечели историческата си титла в САЩ
Коментари Харесай

Алберт Попов пред министър: Мечтая отново всички да тренираме на Витоша

Два дни откакто завоюва историческата си купа в Съединени американски щати и още веднъж, след 39 години, качи на подиума България, Алберт Попов беше посетител в Министерството на туризма дружно със своя треньор Ивайло Борисов. Скиорът одобри предизвикването и поканата да се трансформира в новото лице на българския зимен туризъм и алегоричен дипломат на дестинация България.

Представяме изявлението, само че този път въпросите задава министърът на туризма доктор Илин Димитров. Предлагаме го без редакторска интервенция: 

Алберт, състезавате се из най-известните зимни курорти по целия свят. Какво Ви питат за България?

За мое благополучие, множеството от състезателите към този момент са идвали на Световна купа в България и знаят за страната ни и ужасно харесват Пирин. В доста връзки планината наподобява на Алпите – на релативно дребна повърхност е събрана голяма естествена красотa. Но огромната мощ в алпийските ски идва от Европа и е реалност, че надпреварите от Световната купа са с публика сред 120 и 150 млн. фенове.

Съгласен ли сте да бъдете Посланик на зимния ни туризъм и спорт и на дестинация България от името на Министерство на туризма?

За мен това е чест! Благодаря за поканата и съм уверен, че ние заслужаваме същинска реклама по международните канали. Не е нужно поименно да показвам скиори от други страни, където разполагат с по няколко хълма и не е ясно даже за какво ги назовават писти, само че техните разпознаваеми състезатели непрекъснато приканват хората да ги посетят. А ние можем да застанем на всяко място и да посочим: " Ето, вижте, това е вдъхновяващата хубост на България! Не е нужно да сте скиор от Световната купа, с цел да сте благополучен, когато дойдете тук! “ Това желая да е моето обръщение!

Къде се чувствате най-добре признат като спортист и представител на страната ни?

Най-добре се усещам на местата, където съм се показал добре. За това се сготвям всеки ден, това е мисълта, с която стъпвам на пистата. Но ще споделя нещо: бях в Япония преди няколко години и ме поканиха на сцената за изявление. И водещият ме пита: " Знаете ли, че Япония е вашият максимален почитател в света, тъй като Вие сте толкоз дребен на растеж скиор и до скоро японците мислехме, че нямаме никакъв късмет в алпийските ски, само че Вие доказахте, че дребните скиори могат да са водачи! Вие сте нашият образец и даже децата имат вяра във Вас! “ Трогнах се, в действителност. Да, в доста връзки моят растеж не ми разрешава да извърша някои тактически потребни придвижвания, само че с моя треньор работим интензивно върху превъзмогване на този мой минус.

В ролята си на дипломат, що се отнася до зимните ни спортове и планини, каква е фантазията Ви, Алберт?

Кратко е: още веднъж всички да можем пълноценно да спортуваме на Витоша. Спортистите, децата, запалянковците, млади, възрастни – ние заслужаваме тази скъпа планина да ни бъде върната в цялата си хубост! Аз най-малко не знам за друга столица, където от летището до планината да се стига за по-малко от половин час. Да оставим за момент високото спортно майсторство. Зимните спортове са здраве, те са просвета, която се предава и на децата, тези спортове са поръчка, че ще се стремим да отглеждаме интензивно потомство, което ще пораства крепко.

Мечтая за планинска инфраструктура, която да даде опция на всички хора да спортуват целогодишно! Разполагаме с неповторимо планинско многообразие и имам вяра, че опциите за спорт би трябвало да са национална цел.

Знаете ли, че сте извънредно известен в Полша? На последното ни " роудшоу “ поляците се интересуваха къде в България да карат ски, тъй като оттова идва Алберт Попов!

Интересен феномен е по какъв начин представители на някоя страна си харесват съответен скиор и го одобряват за собствен. Искрено се веселя, че поляците могат да припознаят България и посредством моите изяви в ските и естествено – това е още една отговорност.

Колкото повече известни българи ни подкрепите, толкоз по-бързо ще изградим бранд България.

Посланиците на всяка страна са от разнообразни сфери, само че в целия свят точно спортистите, и приказвам за всички сфери на спорта, основават неудържимо ентусиазъм. Обикаляйки света, представяйки се на разнообразни конгреси, ние представяме страната си и е разумно да бъдем нейни публични посланици със съдействието на страната. Да се провеждат акции и други събития, с които да се разпространяват другите места и интензивности, които човек може да посети и практикува тук, а опциите в България са неограничени
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР