Два дни остават до крайния срок, в който украинските граждани

...
Два дни остават до крайния срок, в който украинските граждани
Коментари Харесай

Петимата украинци, които се съгласиха да тръгнат от Варна, пристигнаха в Рибарица

Два дни остават до крайния период, в който украинските жители могат да останат в хотелите по Черноморието по първата стратегия за настаняване на страната. Преместването им към държавните бази обаче стартира с провал във Варна.

През идващите три дни от морската столица до държавните бази би трябвало да бъдат преместени 7000 индивида, само че през днешния ден в 10 сутринта до ЖП гарата пристигаха празни рейсове.

Мария Плачкова наблюдава пътя на едвам петимата украински жители, които тази заран се качиха на влака във Варна и към този момент са настанени в Рибарица.

Вместо плануваните 200 индивида се качиха единствено 5 на първия трен от Варна, който трябваше да транспортира украинците, настанени в хотели по Черноморието. Трите вагона, готови за задачата останаха празни.

Хората, които останаха в хотелите, изясняват, че нямат задоволително информация по какъв начин и къде ще бъдат настанени.

" На всички въпроси по какъв начин ще се реализира преместването нямаше отговор. Аз съм с майка ми, която е на 85 години. Тя има съпътстващи болести и ще е тежко да пътува. " - споделя Тамара Куваева от Днепр.

" Поставиха ни пред приключен факт, че през днешния ден към 8 сутринта ще ни закарат в планината. На нашите въпроси нямаше отговор - ще има ли здравна помощ, ще има ли превоз? " - добавя Елена Зимина от Одеса, която е тук с децата си.

Хората нямат проект какво да вършат. Във влака се качиха четирима възрастни хора и едно момче. След 4 часа път те дойдоха в Горна Оряховица, където ги посрещна кола за Рибарица.

" Вечерта ни споделиха, а през днешния ден към този момент пътуваме. Нищо повече не знаем. " - споделя Светлана от Николаев.

" Затова потеглиха единствено 5 индивида, да проверим - като в разведка. " - добавя Виктор от Николаев.

В самата Рибарица има държавни бази, в някои от които от март одобряват украински жители.

" Очакваме нови посетители и обектът е подготвен за посрещане. Държавната база е реновирана, всяка стая разполага с обособен хигиеничен възел. Имаме стаи с 2 кревати и спомагателен фотьойл и жилища. Ресторантът е с потенциал от 120 души и се прави изхранване на две смени. " - споделя шефката Лилия Недялкова.

А ето по какъв начин някои от украинците, които през днешния ден дойдоха от Варна, одобриха новите условия:

" Всичко е отлично! Природата е прелестна, само че не мога заставам права - падам. Имам високо кръвно - този път е тежък за възрастни хора. "

Уморените от път хора се тормозят дали има ще имат елементарен достъп до лечебни заведения и аптеки.

Репортер: Мария Плачкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР