Два български ватерполни клуба се пускат в престижния евротурнир на

...
Два български ватерполни клуба се пускат в престижния евротурнир на
Коментари Харесай

Два БГ отбора по водна топка отново играят в престижен турнир след близо четвърт век

Два български ватерполни клуба се пускат в влиятелния евротурнир на Европейската федерация по плувни спортове (LEN) - Challenger Cup.

След пауза от близо четвърт век състезателите на „ Комодор ” (Варна) и дамите на „ Локомотив НН ” (София) имат неповторимия късмет да вземат участие в квалификационните клубни шампионати на Стария континент.

Дуелите стартираха в четвъртък и ще приключат в неделя.

Феновете на водната топка могат да ги гледат директно в уеб страницата на LEN, както и в канала на Българска федерация по водна топкта в YouTube.

Варненският „ Комодор ” е в една група с отборите на ЕНКА (Турция), „ Заибас ” (Литва), „ Валета ” (Малта) и „ Еспоо ” (Финландия). Мачовете се играят на басейна в Гзира, Малта. Същият басейн бе хазаин на евроквалификация на националния тим на България по водна топка през лятото.

Домакин на срещите на дамите от „ Локомотив НН ” е плувен комплекс „ Парк Арена ОЗК “ в Бургас. В своята квалификационна група БГ тимът е в компанията на „ Сиренс ” (Малта), „ Цървена звезда ” (Сърбия), „ Отър ” (Великобритания) и „ Флувиал ” (Португалия).

Участието на България в третия по мощ шампионат от календара на LEN идва след спиране от близо четвърт век. Точно толкоз време е минало от последната изява на роден тим в клубните шампионати на Стария континент.

През 2002 година в ЛЕН Трофи присъединяване записва „ Комодор ” (Варна). По-рано, през 1998 година, и „ Славия ” се пуска в евротурнира.

По традиция Len Challenger Cup се провежда от LEN и е третият по мощ шампионат от календара на Европейската федерация по плувни спортове, след LEN - Шампионска лига и LEN - Еврокупа.

LEN основава надпреварата с концепцията, че по този метод ще даде опция на повече клубни тимове от Стария континент да сверят своите часовници в навечерието на значими еврофоруми.

Според регламента на надпреварата първите два тима от четирите образувани групи вземат визи за ¼-финали.

Съставът на мъжете в тазгодишния формат на Len Challenger Cup е: Младен Димитров, Николай Марев, Живомир Добрев, Веселин Ганчев, Мартин Иванов, Александър Каменов, Константин Манасиев, Павел Пелов, Георги Сърчелиев, Тимофей Семиков, Даниел Тотев, Богдан Траянов, Калин Узунов, Божидар Вучков.

Бивши състезатели на „ Комодор ” напомнят, че при последното присъединяване на тима през 2002 година са гостували в Риека. Варненци са изиграли две срещи – с „ Риека – Приморие ” и против гръцкия „ Панатинайкос ”.

Любопитен подробност е, че по това време противниците на българите от Риека и Панатинайкос са били с величествен бюджет в размер на 250 000 евро, а този на нашия клуб възлиза на скромната сума от 20 000 лева След това присъединяване на „ Комодор ”, България няма отбор, който да е играл в европейски клубни шампионати.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР