ДВ: Доктор Неринг, датските тайни служби са помагали на американската

...
ДВ: Доктор Неринг, датските тайни служби са помагали на американската
Коментари Харесай

Скандалът с подслушванията в Германия: САЩ подслушват партньорите си. Това няма да се промени.

Дъждовни води: Доктор Неринг, датските секрети служби са помагали на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да подслушва политици в Германия, без да уведомят своите немски сътрудници. Как да си го разбираем?

Кристофер Неринг: Два са факторите. Първият: съдействието с АНС е нещо доста влиятелно, т.е., то е от огромно значение за релативно дребните и по-скоро незначителни датски секрети служби. И второ: към момента не е ясно дали датските служби въобще са знаели кои лица се подслушват в Германия. Известен е сходен случай, когато в границите на съдействието сред немските и американските секрети служби в милиони компютри са били инсталирани устройства за подслушване, само че сътрудниците не са били известени съответно кои тъкмо са подслушваните лица.

Дъждовни води: Дания е член както на НАТО, по този начин и на Европейски Съюз. Дали в тази ситуация не е изработен избор в интерес на НАТО и във щета на Европейски Съюз?

Кристофер Неринг: Всъщност аз чакам, че този скандал доста бързо ще отшуми, доколкото през последните 15 години сме се натъквали на редица сходни образци. За в бъдеще просто би трябвало да свикнем с мисълта, че участието в НАТО или Европейски Съюз не значи, че страните членки няма да се шпионират най-малко по малко.

Дъждовни води: Вие от години професионално наблюдавате и анализирате активността на тайните служби по целия свят. Смятате ли, че активността на огромните американски служби АНС и Централно разузнавателно управление на САЩ зависи директно от политическото управление на страната. Тоест, можем ли да чакаме през мандата на Джо Байдън тези две служби да понижат степента на настъпателност?

Кристофер Неринг: На първо място: активността на всички секрети служби е извънредно подвластна от съответното политическо управление на страната. В този смисъл би трябвало ясно да си дадем сметка, че казусът с Дания не е просто някакъв скандал в тайните служби. В Белия дом чудесно са знаели, че се прави наблюдаване и подслушване над партньорски страни от Европейски Съюз. Това беше ясно още по време на аферата със Сноудън, когато се разбра, че е бил подслушван мобилният телефон на Ангела Меркел.

На второ място: не, въобще не чакам, че американските секрети служби ще трансформират държанието си. В политиката на Съединени американски щати по въпросите на сигурността и на външните връзки има избрани константи. Предишните кавги, свързани с подслушвателни интервенции на АНС, не бяха функционалност от ръководството на президенти-републиканци в Съединени американски щати, в противен случай - множеството случаи датират от годините, в които на власт беше Обама. Нека да си напомним, че Обама изрично отхвърли да подпише съглашението за възбрана на двустранното шпиониране - както с Германия, по този начин и с Франция. Целта беше ясна: Съединени американски щати желаят да имат опция да подслушват и сътрудници, когато това се постанова. Нищо по-различно не чакам и от администрацията на Байдън.

Дъждовни води: В момента и в България се приказва за подслушвания, които хипотетично е правило предходното държавно управление. Вие сега сте в София и познавате чудесно българската реалност: какво мислите за този скандал?

Кристофър Неринг: Подслушването на политически съперници в една демократична страна е деяние, което заплашва самата народна власт. Ако такова нещо се случи в Германия, абсурдът ще бъде доста по-голям, в сравнение с когато излезе информация, че държавното управление на Съединени американски щати е подслушвало немски политици. Да подслушваш политически съперници, с цел да си набавиш преимущество на изборите, за мен е доста по-тежко посягане против демокрацията, в сравнение с подслушването на непознато държавно управление. Да, и подслушването на непознато държавно управление не е нещо изключително красиво, само че през днешния ден се счита въпреки всичко за нещо обикновено.

*Д-р Кристофер Неринг е интернационален специалист в региона на тайните служби и постоянен създател на Дойче Веле. В момента в границите на стратегия на немската фондация " Конрад Аденауер " той е гост-преподавател във Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР