Думите, които случайно се изплъзват от устата, са резултат от

...
Думите, които случайно се изплъзват от устата, са резултат от
Коментари Харесай

Лапсус на Фройд: скрито желание или често срещана грешка в говора

Думите, които инцидентно се изплъзват от устата, са резултат от работата на подсъзнанието

Така мисли известния психоаналитик Зигмунд Фройд.

Понякога споделяме нещо, което въобще не сме желали да кажем. Добре е, че сходни обстановки се одобряват като смешка, само че Зигмунд Фройд би обяснил това с неумишлено превъртане на езика, предизвикано от подсъзнанието.

Кой е Зигмунд Фройд и с какво е прочут?

Австрийският невролог, психиатър, психоаналитик и психолог е прочут като създател на психоанализата. В края на 19-ти и началото на 20-ти век той е разгласен за модернист на своето време, а проучванията му се учат и до през днешния ден. Сред елементарните хора две от неговите теории са изключително известни.

  1. Тълкуване на сънища. Фройд има вяра, че сънищата са промяна на скритите стремежи във образни облици. Сънищата, които виждаме, той преглежда като код и като код на неизказани или неосъществени фантазии. Но той не пояснява сюжета на съня като директни планове. Психоаналитикът е търсил асоциации, които провокират избрани дейности в съня на пациента. На тази основа той направи заключения за нещата, които тормозят индивида.
  2. Едипов комплекс. Фройд изяснява за какво любовта на синовете към майка им въздейства върху целия идващ живот на мъжа: избор на полов сътрудник и половото държание на индивида като цяло. С Едиповия комплекс той свързва с невротични разстройства и акомодацията на възрастните в обществото. Той счита, че всичко е по виновност на несъзнателното полово увлечение на детето към родителя от противоположния пол, и вследствие на това ревността към неговия пол. Например привличането на сина към майка му и ревността към татко му.

По време на живота си от 1856 до 1939 година Зигмунд Фройд написа голям брой научни писания. Общо научния труд на психоаналитика обгръща 26 тома. В тях се открива и разбора на безсмислените неправилни дейности или думи, които в този момент назоваваме фройдистко превъртане или лапсус на Фройд.

Какво е фройдистки лапсус, обяснено с елементарни думи?

Някои хора считат, че фройдовото превъртане на езика е неточност в речта, когато човек желае да излъже. Но това не е по този начин, тъй като това е непланирано, неосъзнато човешко деяние. Това е лапсус, който автоматизирано се обвързва с психо-емоционален проблем. В резултат на това човек инцидентно споделя защо мисли или какво го тревожи в реалност. По предписание такова превъртане поражда в обстановки на:

• стрес;
• умора;
• вълнение;
• по време на бърза реч;
• изпълнявайки няколко задания едновременно;
• разсеяност;
• интоксикация.

В книгата си „ Психопатологията на всекидневието “ ученият споделя, че зад неволните неточности и почтените „ подхлъзвания “ на езика има прикрит бездънен смисъл. Фройд има вяра, че всяка неточност в писането или говоренето е резултат от работата на подсъзнанието. Безсмислено сбърканото деяние служи за осъществяване на несъзнавано предпочитание. Например, той раздели неверните дейности на четири групи:

  1. Човекът не е чул, неправилно е прочел фраза, написал е дума с друго значение, изразил се е по неверен метод.
  2. Забравя имена, мисли на други хора, планове, усещания.
  3. Неволно губи, крие и чупи нещата. Не може да си спомни кое къде е поставил. Изненадан е, само че не и угрижен.
  4. Действа „ по простъпка “. Например, той отива не там, където е възнамерявал, и не го схваща незабавно.

От позиция на неспециалиста всичко това може да наподобява на склероза, само че Фройд е намерил научно пояснение за тези неправилни дейности.

Примери за превъртане и лапсус на Фройд

• Ако човек бърка името, то този човек не е толкоз забавен за него, колкото лицето, посочено на глас.

• Партньорът може да не помни датата на запознанството, тъй като за него това не е значима дата. Но да вземем за пример той помни датата на първата целувка или фамилиарност.

• В обстановка, при която дамата неумишлено трансформира маршрута, най-вероятно подсъзнателно, тя не желае да отиде там или не желае срещата да се случва, в случай че отива на среща.

• Ако момиче механично постави роклята някъде и не може да я откри, е евентуално да не хареса метода, по който ѝ стои.

• Човек взима нещо в ръце и инцидентно го счупва – подсъзнанието му оказва помощ да се отърве от ненужния предмет.

• Човек несъзнателно е не запомнил с цел да заплати – евентуално надълбоко в себе си е вярвал, че не си коства да си дава парите.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР