Думата квант означава най-малката възможна единица. Квантовата физика е клон

...
Думата квант означава най-малката възможна единица. Квантовата физика е клон
Коментари Харесай

4 забавни факта за квантовата физика

Думата " квант " значи " най-малката допустима единица ". Квантовата физика е клон на науката, който се занимава с най-малките неща във Вселената. Ако учите физика или сте внимавали в клас, евентуално сте чували за нея. Центърът за квантови технологии в Сингапур постоянно организира събития, с цел да помогне за демистифицирането на този клон на физиката. Учените вършат невероятни открития, употребявайки квантовата физика, а някои от теориите напряко наподобяват невъзможни. Но дали са?

Теорията за виртуалните частици
Представете си празно пространство. Квантовата физика споделя обаче, че то не е празно. По-скоро е цялостно с сила, с материя и антиматерия. В него случайни частици изскачат и изчезват заради тази сила. Частиците са построени от материя и антиматерия и се появяват, допират, експлодират и изчезват за милиардна част от секундата. Това е доктрина на квантовата физика.

Mind-Blowing Facts About Our Reality [4K] | The Secrets of Quantum Physics | Spark
— iroon.com (@iroonhome)
Слънце, направено от банани, би било също толкоз горещо
В Сингапур хората се радват на топло време през цялата година. Но какво прави слънцето горещо? Слънцето е горещо не тъй като върху него има голям огън. По-скоро е горещо поради голямото си тегло. По този метод неговото гравитационно привличане е голямо, което го слага под голям напън и предизвиква нуклеарен синтез. Така че, в случай че слънцето беше направено от банани с такова колосално тегло, отново щеше да е също толкоз горещо.

Mind-Blowing Facts You Should Know About Quantum Physics
— charles George Nutte (@KarlDDorot)
Колкото по-бързо се движите, толкоз повече тежите
Квантовата физика допуска, че Юсейн Болт тежи повече на пистата, в сравнение с кантара. Според теорията на относителността и известното уравнение на Айнщайн e=mc 2 масата и силата са едно и също нещо и са взаимозаменяеми. Ако вложите повече сила в обект, движещ се със скоростта на светлината, той няма да се движи по-бързо, само че тази спомагателна сила е нужна, с цел да се оправи с възходящата маса на обекта. Ще срещнете тази идея във всяко образование по физика.

How we could discover quantum gravity without rebuilding space-time: In the search for a theory that unites general relativity and quantum physics, many have tried to rethink space-time. But what if space-time emerges naturally, like a hologram?
— Troubled Minds: A Conspiracy Radio Show/Podcast (@TroubledMindsR)
Заплитане
Последният занимателен факт, само че сигурно не на последно място, е теорията за квантовото усложнение. Знаем, че най-бързо движещото се нещо е светлината. Въпреки това, квантовото усложнение допуска, че дребните частици взаимодействат една с друга със скорост, по-бърза от скоростта на светлината и по тази причина не могат да бъдат разказани настрана без значение една от друга, единствено като нещо общо. Алберт Айнщайн счита това за доста необичайно. Учените го наречено „ нелокалност “, „ призрачно деяние на разстояние “ или „ квантова чудноватост “.

If you look at a few atoms, you think they're a very stable micro-machinery, but when they make one larger thing with a circulation, there's ups and downs here and there, and cross paths, worm holes.
— ⁘ Queen Margot ⁘ (@1an_cat1)
Джон Бел изясни заплитането, като теоретизира какво се случва, когато позитрон или антиелектрон срещне електрон. Много други теории, като тези за червеевите дупки, се появиха, с цел да обяснят заплитането.

Квантовата физика продължава непрестанно да слага под подозрение съществуващите теории и нашето разбиране на ежедневните събития.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР