Думата гето“ е добила значението на бедност. В този смисъл

...
Думата гето“ е добила значението на бедност. В този смисъл
Коментари Харесай

Обръщение към жителите на луксозните гета на София

Думата „ гето “ е добила смисъла на беднотия. В този смисъл съчетанието „ първокласно гето “ звучи като оксиморон или недомислие в израза. Всъщност…ще разберете че общинската администрация на София е направила по този начин, че този израз към този момент да има свое действително изражение.

Преди време един народен представител от бившето управление на софийска община се похвали, че всичко което се правело в този момент в действителност било планувано от бившето управление. Искаше ми се да му задам въпроса: А кой дава отговор за това, което е издигнато при бившето управление без проект, без логичност и даже без здрав разсъдък (да не се бърка с безкрайните поправки!). Дали ще се откри някой от това управление, който да поеме отговорност за тези големи квартали, които са се трансформирали в гета, единствено че първокласни. Вътре, в загладените дребни пространства стърчат първокласни и скъпи здания, а отвън- смут. Няма място където да се разминат две коли, няма паркинги, несъмнено градежите са разрешавани без нужните паркоместа или те са направени по този начин, че на две паркоместа колкото да може да паркира една кола, няма детски градини, няма учебни заведения, няма магазини, доста улици не са прокарани, не са асфалтирани и скъпите коли колкото да се клатушкат по изровените, потънали в тиня пресечки. Да не приказваме за обстоятелството, че няма тротоари! Единствената действителна опция за жителите на тези квартали е да се движат с хеликоптери- само че за жалост не са планувани хеликоптерни площадки в другояче първокласните постройки. Въпреки тези нередности строителството бива узаконявано, градежите, несъмнено,продължават и сякаш нямат край. Чудя се кои са тези хора, които заплащат скъпо и прескъпо с цел да се нанесат в такива квартали, които нямат обезпечени обикновени условия за актуален градски живот. Срещу мене стопира кола и стартира да свири, подава се водачът и стартира да вика, в случай че не намеря място да му отстъпя можем през целия ден по този начин да стоим и няма мощ, която да изясни кой е прав в този спор. До там са докарани тези сякаш първокласни нови квартали. Всъщност по метод на устройство, улеснение и благоприятни условия за обществен живот те са същински гета!

За феновете на научни доказателства ще изтъквам опит, юридически с лабораторни мишки. Поставили ги в огромен, необятен аквариум- мишките се разхождали умерено, играели си, развъждали се и щастливо обитавали в това пространство. След това заградили аквариума и почнали да следят живота на мишките в пониженото на половина пространство. Много скоро техните игри замязяли на свади, постоянно се чували бойните им крясъци и вместо да се развъждат щастливо те почнали да се хапят и бият. Без да има потребност от доказателства ще кажем, че сходен опит прави с жителите на София общината към този момент повече от двайсет години. Резултатите са един град, който се ръководи все по-трудно, в който постоянно не доближава превоз, места за паркиране и зелени площи сред кварталите.

А в този момент малко история. През 1939г тогавашният кмет на София инж.Иван Иванов афишира конкурс за градоустройство на града,защото към този момент се е усещала нужда от рационализация на крайните квартали и определяне на визия по какъв начин да се развива един съвременен град. Конкурсът е интернационален и го печели австрийският инж.Мусман. Той прави прогноза и за развиването на града. Казва, че след трийсет години, през 1969 г София би трябвало да доближи най-високата си бройка от 500 хиляди души. Повече вътре в себе си градът не би трябвало да се развива. Трябва да се потърси развиването отвън града, като се приобщават селата и се основават устроени квартали, комфортни за превоз и работа. Така както е, да вземем за пример, в Германия и Австрия. За страдание скоро стартира войната а след войната новата власт няма нито време, нито предпочитание за решение на градоустройствените въпроси. Но през седемдесетте години към този момент се говореше за градоустройство на София и несъмнено по-старите архитекти си спомнят, че са правени такива проекти. Но в никакъв случай не биват приети- може би тъй като тогавашното управление не искаше да се лимитира от някакви проекти във зараждащото предпочитание да се развива града в разнообразни направления, даже без да се преценява с теорията на градоустройството на един град. Но след измененията би трябвало същите тези архитекти, които толкоз подлагаха на критика в тези години партийните канони в развиването да слагат като първа задача на града финален и прецизен градоустройствен проект.

Да но не, както споделяше един прочут публицист. Веднага след политическите промени породиха доста удобни условия за бързо замогване и както постоянно те бяха в строителството (справка- активността на мафията в Италия или САЩ). Из София започнаха да никнат безсистемно сгради- нормално високи, а там където свършваше законът нагоре се издигаха като дребни кули още два-три етажа. По-късно тези здания бяха избрани като жанр „ мутробарок “. И защото зад всяка постройка стоеше нормално новозабогатял „ предприемач “ общинарите нямаха нито сили, нито предпочитание да се занимават с надзор на противозаконното строителство. Просто богатите притежатели плащаха- и узаконяваха противозаконните си постройки. Просто и ясно! Както споделяше по това време един прочут политик- нали за това се борихме, с цел да има независимост за бизнеса!

За страдание отминалите десетилетия освен не успокоиха, а даже усилиха пристрастеността на строителите към замогване а оттова – и пристрастеността на някои общинари и архитекти към същото това замогване. Без тези условия не мога да си отговоря на въпроса за какво се позволява такова безсистемно строителство в до скоро празните квартали на южна София. И за какво въпреки всичко до момента не беше признат за 30 години градоустройствен проект на София. Единственият логически отговор е: един признат градоустройствен проект ще ограничи безобразията на строителството и ще лиши доста общински съветници и архитекти от опцията да получават комисионни против административни услуги. Ако имате различен логически отговор- апелирам ви дайте го, с цел да оправдаем тези господа за които стана дума.

Тук има и още един открит въпрос- в случай че общината изиска да промени предназначението на някои зелени площи, по какъв начин да откри пари с цел да откупи тези площи от техните притежатели. Да, това е действителен проблем. Но аз ще кажа- до в този момент софийските кметове получиха толкоз доста пари от приватизацията, толкоз доста пари от даването чартърен на магазини, пространства, паркинги и гаражи, че би трябвало да помислят за един фонд за възмездяване на жителите. Както това направи, да вземем за пример, Норвегия! И умерено да могат да посрещнат сходни потребности. Тогава няма непрестанно да се провеждат митинги от жителите, които пазят единствената останала зелена повърхност в квартала. Освен това един градоустройствен проект би защитил кварталите от несъразмерна плътност на строителството. Както беше споделил инж. Мусман (преди съвсем един век) търсете излаз в разширението на София към кварталите отвън града. Които, апропо, към този момент стартират също да копират по своя образ Младост, Люлин и Обеля. Погледнете Панчарево, погледнете Горубляне, погледнете подстъпите на Бояна и Драгалевци. Хората към този момент не знаят към кого да се извърнат, тъй като властта призвана да пази градоустройството или се опасява, или получава изгода от безвремието. Наскоро една някогашна министърка сподели, че Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) не може да работи по закона, тъй като няма бюджет. Прозвуча съвсем оруеловски. Или като откъс от „ Дванайсетте стола “ – кой както желае да го приема.

Ако на следващия ден видите, че полицията стои подпряна на колите си и чопли семки вместо да гони нарушителите не им се сърдете- да знаете, останали са без бюджет. Явно е, че у нас доста елементарно се основават държавни условия за благополучие на нарушителите на реда и на феновете на корупцията. А жителите, които заплащат постоянно налози? На тях какво да кажем?

Ами какво да им кажем - да заплащат! Както беше споделил един известен книжовен герой- имали бол пари, плащали! Щом не желаят да гласоподават!

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед64513Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед56134Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед114574Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед69947Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед23456Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед551282Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180939Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139468Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124404Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед114574Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениРадко Ханджиев10818 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР