Духовенството и служителите на католическата епархия в Кьолн са използвали работни компютри за порно, съобщават германските медии

...
Духовенството и персоналът на архиепископията на Кьолн са се опитвали
Коментари Харесай

Духовенството и персоналът на архиепископията на Кьолн са се опитвали да разглеждат порнография на работни устройства, съобщават медиите .

Германските медии казаха, че около 1000 опита за разглеждане на ограничени сайтове са регистрирани, когато организацията проведе едномесечни тестове на своите системи за ИТ сигурност.

Поне един висш член на духовенството е сред 15-те идентифицирани души, съобщи вестник Kölner Stadt-Anzeiger.

Архиепископията каза, че е „наясно с трудността на проблема“, но не вярва, че е извършено престъпление.

Гледането на порнография на компютрите на архиепископията обаче е строго забранено, както и достъп до материали за наркотици и насилие.

По-голямата част от подозрителната дейност е свързана с порнографски сайтове, според Kölner Stadt-Anzeiger.

Архиепископията добави, че няма "никаква оценка на конкретното съдържание зад въпросните URL адреси", но няма "никакви индикации за криминално поведение".

Тестовете, проведени между май и юни миналата година, не са били конкретно насочени към разследване на поведението на служители или духовници, се казва в него.

Междувременно уебсайт на Католическата църква в Германия, Katholisch.de, съобщи, че прокурорите разследват отделно мирянин, идентифициран сред 15-те по подозрение, че притежава „криминално съдържание“.

Архиепископията каза на BBC, че сътрудничи "напълно с държавните власти" и че засегнатото лице "вече не е активно" в организацията .

Гуидо Асман, генералният викарий на Кьолн, каза, че архиепископията е „много наясно“ с проблема с персонала, който се опитва да прочете блокирано съдържание на работни компютри, но че той е "доволен, че нашите системи за сигурност са ефективни".

"Имаме голям брой всеотдайни и надеждни служители и много ме боли, когато поведението на отделни хора хвърля сянка върху работата им", каза той.

Докладите идват след поредица от скандали, които обхванаха архиепископията, най-голямата в Германия с повече от два милиона членове.

Доклад от 2021 г. установи, че е имало повече от 200 насилници и повече от 300 жертви - предимно под 14-годишна възраст - между 1975 г. и 2018 г. в Кьолн област на архиепископията.

През юни полицията нахлу в собственост на архиепископията в разследване на архиепископа на Кьолн Райнер Мария Вьолки, който е обвинен в лъжесвидетелстване по време на разследване на злоупотреба, извършена от Винфрид Пилц, свещеник, който ръководи благотворителна организация за деца. Пилц почина през 2019 г.

Архиепископията каза, че обвиненията срещу Woelki трябва да бъдат доказани или опровергани.

Woelki миналата година предложи оставката си на папата. Рим все още не е взел решение дали да го приеме.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР