Дуетът Ермал Мета и Фабрицио Моро спечели 68-ото издание на

...
Дуетът Ермал Мета и Фабрицио Моро спечели 68-ото издание на
Коментари Харесай

​Песен с послание срещу тероризма спечели фестивала в Сан Ремо

Дуетът Ермал Мета и Фабрицио Моро завоюва 68-ото издание на фестивала в Сан Ремо с песента " Нищо не ми направихте ", оповестяват италиански медии. Песента бе отдадена на жертвите на серията от терористични офанзиви в Европа и по света през последните години.

 © Българска телеграфна агенция
Двамата реализатори посветиха успеха си на фестивала на околните си и на звукозаписните си компании. Композитор на песента-победител е Андреа Фебо. Парчето насочва посланието, че хората не би трябвало да се опасяват от терористите. В песента се напомнят терористичните офанзиви в Париж през ноември 2015 година, в Ница през юли 2016 година, в Кайро и в Барселона предходната година, както и серията от набези във Англия отново през предходната година.

В песента се споделя, че тероризмът е ранил земята, от Азия до Англия, загатват се едноминутни мълчания в памет за жертвите, приказва се за майки, изгубили децата си, и за деца, изгубили родителите си. В парчето се споделя още, че терористите и техните безсмислени войни не са постигнали нищо, че животът на хората продължава самоуверено напред макар нападенията, че след терористичните офанзиви светът се изправя още веднъж с помощта на детските усмивки.

Песента на Ермал Мета, който е албанец, и на Фабрицио Моро, който е италианец, едвам не отпадна от конкурсната стратегия, тъй като имаше подозрения, че композиторът ѝ я е плагиатствал от свое лично парче, показано преди две години отново в Сан Ремо, само че в раздела за млади гении. А регламентът на фестивала гласи, че песните, показани на него, не би трябвало да са изпълнявани преди този момент. В последна сметка уредниците на феста взеха решение да позволен песента с аргумента, че нейният основател е плагиатствал от себе си и че нагледно казано се е самоцитирал. Ермал Мета и Фабрицио Моро са независими реализатори и се събраха в дует за тазгодишното издание на фестивала.



На второ място остана групата " Ло Стато Сочале ", чието име в превод значи " Социалната страна ". Бандата се показа на фестивала с песента " Живот във почивка ". Тя завоюва и премията на публицистите, отразяващи феста. В нея се насочва посланието, че хората би трябвало да избират работа, която харесват, да си зададат въпроса дали живеят, с цел да работят или работят, с цел да живеят и когато работата, която правят не им харесва и се усещат демотивирани, да изоставен и да заминат във почивка.

Изпълнението на песента на групата бе придружено от зрелищен театър, в който на сцената се появи побеляла стара дама и се впусна в динамичен танц с по-млад мъж. В ролята на старата дама бе 83-годишната британка Пади Джоунс. Нейното цялостно име е Сара Патриша Джоунс. Възрастната дама споделя, че е почнала да танцува много късно, на 69 години, и през днешния ден обикаля света с колегата си Нико и взе участие в най-различни състезания за латино танци. В родината си тя нашумя с присъединяване си в риалити формата " Англия търси гений ", а през 2009 година завоюва испански риалити формат за самородни гении. Коментатори споделят, че Пади Джоунс безусловно е възпламенила сцената на фестивала Сан Ремо и я назовават същинския победител на тазгодищното фестивално издание.

На трето място във финалната ранглиста на феста остана песента на Анализа, озаглавена " Светът преди теб ". Според критици песента е автобиографична и е отдадена на края на първата обич.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР