Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование

...
Дуалното образование има положителен ефект върху развитието на професионалното образование
Коментари Харесай

Дуалното образование в България: положителни резултати, но и все още много предизвикателства

Дуалното обучение има позитивен резултат върху развиването на професионалното обучение у нас. Това е изводът от проучване измежду компании и професионални гимназии, взели участие в плана ДОМИНО за въвеждане на дуалното обучение в България. Те имат намерение да продължат присъединяване си в дуалното обучение, както и да развият в допълнение съдействие с бизнеса. Въпреки позитивните резултати дуалното обучение в България към момента е изправено пред редица компликации и трудности и за двете страни – бизнес и учебни заведения. Тези провокации са част от по-общата паника за развиването на професионалното обучение у нас.

Взаимодействието на локално равнище за развиване на дуалното обучение е оценено позитивно както от представителите на бизнеса, по този начин и от представителите на професионалните учебни заведения. Участвалите в ДОМИНО споделят най-високо задоволство от взаимоотношението сред работодатели и просветителна система на локално ниво. 61% от компаниите и 84% от учебните заведения по плана правят оценка взаимоотношението сред учебни заведения и бизнес като доста положително.

Положителна наклонност за развиването на дуалното обучение в страната се открива и в готовността на бизнеса да отдели хора от своя екип за създаване на образователна стратегия, която да дава отговор по-пълно на актуалните потребности на бизнеса и да спомага за построяването на квалифицирани фрагменти. Повече от половината от участвалите в изследването компании по ДОМИНО показват ясно своето единодушие да отделят част от служащите си, с цел да вземат участие в семинари по дуалното обучение. При представителите на бизнеса отвън ДОМИНО отношението към тази концепция е по-скоро резервирано: съвсем една трета от тях не са склонни да освободят няколко свои служащия, с цел да взе участие в създаването на нови образователни стратегии. Това приказва по-скоро за съмнение от страна на компаниите, които нямат опит с дуалното обучение, както и за нуждата от по-широка разяснителна акция за изгодите за бизнеса от него.

Сред главните компликации, споделени и от бизнеса, и от представителите на просветителната система, преди всичко излиза терзанието на компаниите за вложенията в фрагменти, без да има гаранции, че те ще останат да работят за тях. Особено висок е делът на участващите в ДОМИНО компании, които споделят, че изпитват такива терзания по отношение на плана – 73%.

Сред главните проблеми се обрисуват и по-дълбоките цялостни пропуски в професионалното обучение в страната. Както учениците във фокус групите, по този начин и дял от 57% от представителите на бизнеса, споделят за необятни разминавания сред преподаваното в учебните заведения и нужните познания и умения, които стажантите би трябвало да имат за работа в действителна среда. Резултатите от изследването, демонстрират още, че теорията, преподавана в професионалните гимназии в страната, постоянно е остаряла и не дава отговор на модерните условия на бизнеса. Учениците, взели участие в проучването, също удостоверяват, че практическите занятия остават на назад във времето, за тях постоянно не остава образователно време или няма подобаваща материална база и преподаватели.

Намирането на задоволително заинтригувани компании за образуване на дуална паралелка пък е най-голямата компликация, пред която заявяват, че са изправени професионалните гимназии при използването на дуалната система за образование. 44% от участвалите в изследването представители на учебни заведения показват този проблем като главен.

Повече от половината (56%) от представителите на учебните заведения, взели участие в изследването, се сплотяват към позицията, че зад дефицитите на професионалното обучение у нас се крие преди всичко демографската рецесия. На напред във времето излизат и проблеми като съмнение в вероятностите, които професионалното обучение предлага и спад на престижа на този вид гимназии у нас за сметка на езиковите.

Съдействието от страна на страната за всевъзможни ограничения за подкрепяне на развиването на дуалното обучение у нас - облекчение на обвързваните административни процедури, финансово подкрепяне, осведомителна акция и разнообразни законодателни ограничения – е посочено като съществена причина за превъзмогване на отрицателните трендове във усещанията за професионалното обучение в страната. Задълбочаването на съдействието сред бизнеса и просветителната система на локално и национално равнище също среща необятна поддръжка (52%) измежду представителите на просветителната система като един от най-ефективните способи за решение на казуса с неналичието на образовани фрагменти за бизнеса.

Проучването на „ Галъп интернешънъл “ включва проучване, извършено в интервала юни – юли 2019 година, измежду 104 компании и 31 учебни заведения по ДОМИНО, 502 компании и 153 учебни заведения отвън плана, както и 4 фокус групи с възпитаници от професионални гимназии и родителите им. Проучването е направено с финансовата поддръжка на Българо-швейцарската стратегия за съдействие в края на петгодишния план ДОМИНО (2015-2019). В рамките на плана близо1 600 възпитаници в 32 професионални гимназии в 19 града в цялата страна се образоват по дуалната система по общо 12 специалности, като работят в над 170 компании български и задгранични компании. Над 70% от приключилите по ДОМИНО към този момент работят в предприятията, където са натрупали трудов опит. Проектът оказа помощ България да построи собствен модел на дуално обучение (учене посредством работа), употребявайки опита на Швейцария – една от страните в света с най-ниска младежка безработица, както и положителните обичаи на българското дуално образование.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР