Другата водеща тема в последните дни - протестите на хората

...
Другата водеща тема в последните дни - протестите на хората
Коментари Харесай

Започнаха разговорите за реформата на ТЕЛК

Другата водеща тематика в последните дни - митингите на хората с увреждания. Национално представителните организации и общественият министър се схванаха да бъде замразена концепцията за оценка на работоспособността. След срещата те дадоха поръчка, че разговорът сред тях е възобновен и като начало ще се концентрират към корекции на наредбата за здравната експертиза.

Те би трябвало да лимитират опциите за злоупотреби.

Диалогът е възобновен,но не и разбирателството - обобщиха от Съюза на слепите. Повод за тези думи стана известно разминаване къде би трябвало да се насочат освободените средства след ограничение на злоупотреби в системата.
Адриана Стоименова, Център за психически проучвания: Имаме уверенията, че финансовите запаси няма да бъдат пренасочвани в други насоки, а ще бъдат непокътнати в областта на политиките на хората с увреждания, което за нас е значително и извънредно значимо. Валери Симеонов - вицепремиер: Ще бъдат пренасочени към други направления, като част от тях ще бъдат ориентирани за застраховане на помощите за инвалиди, само че в границите на съответните нормативни там признати формули и така нататък
Според вицепремиера, злоупотребите с ТЕЛК-ови решения и непозволено взети пенсии се равняват на стотици милиони лв., само че призна че това не са точни данни. До в този момент разбор за злоупотребите в системата на лекарската експертиза не е юридически. Известен е броя единствено на обжалваните телкови решения.
Адриана Стоименова, Център за психически проучвания: По данни на Национален осигурителен институт осъществяващ контролни функционалности по издаване на решения на ТЕЛК 5 % са тези които са връщани за доразглеждане и уточняване на посочените обстоятелства в решението Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Като един доста по-малък % в последна сметка се удостоверяват. Много е мъчно да се създадат оценки какъв е размерът на злоупотребите.
Промените в наредбата за здравната експертиза ще лимитират корупцията в системата - са уверени и министрите, и протестиращите. Проблемът в оттеглената разпоредба е единствено метода,по който се вършат оценките на уврежданията.
Валери Симеонов - вицепремиер: Трудно се завишава надзор, когато е прекомерно огромен диапазонът на оценка на съответно заболяване по преценка на лекаря.
Преговори по наредбата за здравната експертиза са планувани за на следващия ден заран.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР