Дрожди, използвани при производството на храни, могат да доведат до

...
Дрожди, използвани при производството на храни, могат да доведат до
Коментари Харесай

Учени разработват нови пробиотици с дрожди

Дрожди, употребявани при производството на храни, могат да доведат до създаването на нови пробиотици, откакто изследване сподели, че два типа от тези микроскопични гъбички имат евентуално позитивно влияние при чревно инфектиране, заяви електронното издание Юрикалърт. 

Много типове дрожди се употребяват в хранително-вкусовата индустрия поради способността им да провокират ферментация, да създават аромати и други

" Има какво да разберем от проучването на ролята на гъбичните варианти в микрофлората и здравето на гостоприемника, както и че типове, които се употребяват в питателните процеси, могат да бъдат източник на нови пробиотици ", споделя водещият създател на проучването Матиа Ришар, лекар на науките, от института " Микалис " във френския град Жуи-ан-Жозас.

Досега доста малко се знае за разнообразието от дрожди и за евентуалното им влияние върху микрофлора и здравето на червата . Това са микроскопични гъбички, състоящи се от единични кафези, размножаващи се посредством пъпкуване. Някои от тях се употребяват от стотици години - Saccharomyces cerevisiae за произвеждане на вино и самун, Debaryomyces hansenii - за формиране на кора или зреене на сирене, и други

Fungi used in food production could lead to new probiotics, suggest researchers - Medical Xpress
— organicUSA (@probio_US)
Експертите организират новото изследване, защото се пробват да получат по-задълбочени знания за евентуалното влияние на гъбичната микрофлора върху човешкото здраве . Идеята е това проучване да прегледа гъбичките, които се употребяват от фирмите за произвеждане на хранителни артикули (сирена, колбаси).

" Тъй като ползата ни по-скоро е ориентиран към ролята им за здравето на червата и при развиването на възпалителни чревни болести (болест на Крон и улцерозен колит), наблюдавахме въздействието при приспособени ин витро и ин виво модели ", изяснява Ришар.

Специалистите избират дрожди, които се употребяват интензивно в производството на храни и са много разнообразни типове, след което ги тестват с култивирани човешки кафези или в характерен скотски модел, имитиращ гноен колит. 

Оказва се, че измежду употребяваните дрожди при производството на храни има такива с удобен резултат върху червата и гостоприемника при инфектиране. Те разпознават два такива варианта - Cyberlindnera jadinii и Kluyveromyces lactis, които имат евентуално удобен резултат върху възпаления при мишки на улцерозен колит

Според учените при C. jadinii защитата евентуално се дължи на модифицирането на бактериалната микрофлора на гризачите, което от своя страна трансформира чувствителността към чревно инфектиране посредством механизъм, който към момента не е обяснен.

" Тези два варианта в никакъв случай не са особено разказани с подобен удобен резултат, тъй че даже и да е належащо да бъдат проучени в допълнение, и по-специално да се види по какъв начин са ефикасни при хората, това е обещаващо изобретение ", споделя Матиа Ришар.

С. jadinii и K. lactis имат капацитет като пробиотични типове дрожди за битка с възпаленията на червата, само че са нужни спомагателни изследвания, с цел да се схванат механизмите, по които работят .

Данните от изследването са показани в изданието на Американското общество по микробиология " емСистемс " (mSystems).

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР