Древният римски град Помпей, разрушен от изригването на Везувий през

...
Древният римски град Помпей, разрушен от изригването на Везувий през
Коментари Харесай

Нова технология ще пази археологическия парк в Помпей

Древният римски град Помпей, опустошен от изригването на Везувий през 79 година сл. Хр., ще бъде опазван посредством инфрачервени датчици, свързани със спътник. Те се конфигурират измежду руините, с цел да ги предпазят от нездравословното влияние на световното стопляне, в това число проливни дъждове, мощни ветрове и рискови температурни промени. Благодарение на съглашение със Строителния факултет на Университета в Салерно, на територията на археологическия парк се разполага високотехнологична система за наблюдаване, която ще обхване всичките 44 хектара от откритите му разкопки, оповестява ArtPrice.

През последните десетилетия в Помпей се прави реституция под управлението на някогашния шеф на комплекса Масимо Озана. Срутването на няколко здания през 2010-2011 година провокира интернационално безпокойствие и Европейската комисия стартира " Проекта за огромния Помпей " на стойност 105 милиона евро, с цел да " отбрани, поддържа и усъвършенства " паметниците. Въпреки забележителните забавяния, тези работи бяха приключени до края на 2020 година

Помпей не е първият археологически обект, в който резултатите от световното стопляне се наблюдават благодарение на нови технологии. През 2019 година римският Колизеум стартира създаването на система за мониторинг, която би трябвало да бъде пусната в употреба през 2022 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР