Древният Калакмул вероятно е бил най-населеният град на маите, предаде

...
Древният Калакмул вероятно е бил най-населеният град на маите, предаде
Коментари Харесай

Нови разкрития за древния град Калакмул

Древният Калакмул евентуално е бил най-населеният град на маите, съобщи АП. Тези остатъци от тяхната цивилизация се намират в днешно Мексико. 

Изследване с лазер по технологията ЛИДАР на разкопки на метрополиса Калакмул в южната част на страната демонстрира, че това е бил  най-населеният град във върховия интервал на цивилизацията на маите отпреди 1300 години. 

Мексиканският институт за антики е изследвал намиращите се през днешния ден в джунгла остатъци от Калакмул. Градът е в централната част на полуостров Юкатан, покрай границата с Гватемала.



Калакмул е в зенита си по време на класическия за цивилизацията на маите интервал, към 250 - 900 година сл. Хр. Построени са солидни пирамиди, дворцови и храмови комплекси. Малка част от тях са проучени от археолозите. 

Според Катрин Рийз-Тейлър от университета в Калгари, взела участие в проучването с лазер, новата карта на града демонстрира голям брой непознати досега постройки. Това е доказателство, че Калакмул е бил доста по-гъстонаселен от Тикал – различен метрополис на маите, намиращ се в Северна Гватемала. 

Lidar surveys reveal new urbanization and landscape modifications at the ancient Maya city of Calakmul.
— The Archaeological Conservancy (@tac_org)
Технологията ЛИДАР разрешава да се изготви картография на антични остатъци, намиращи се под горски масиви. Картата на Калакмул демонстрира жилищни постройки, групирани към храмове и пазарни пространства. Според Рийз-Тейлър този метрополис на маите от 700 година сл. Хр. наподобява на днешните Амстердам или Брюксел. 

Според данни от по-ранни проучвания популацията на Калакмул е било към 50 000 души. Сега, след потребление на новата технология, това число ще бъде ревизирано. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР