Древни видове, подобни на гущери, открити в Австралия

...
Учените са идентифицирали нов вид земноводни, които са обитавали Австралия
Коментари Харесай

Учените са идентифицирали нов вид земноводни, които са обитавали Австралия преди около 247 милиона години.

Находката слага край на мистерия, която плени изследователите от 90-те години на миналия век, когато вкаменелите останки на създанието бяха намерени от пенсиониран фермер за пилета в Нов Южен Уелс.

По-малко от 10 вкаменелости от гущероподобните видове са идентифицирани в световен мащаб.

Експертите казват, че откритието може да „пренапише еволюцията на земноводните в Австралия“.

Счупена градинска стена в дома му в Умина - на около 90 минути път с кола северно от Сидни - е причината Михаил Михаилдис да открие невероятния фосил, преди почти три десетилетия.

Пенсионираният фермер за пилета беше закупил плоча от пясъчник от 1,6 тона, за да реши проблема. Но докато разрязваше външните слоеве на камъка, увековеченото очертание на неизвестно създание се разкри.

Г-н Михайлдис се свърза с Австралийския музей в Сидни за откритието си и през 1997 г. той предаде вкаменелостта.

Там в стая с контролиран климат Лаклан Харт - палеонтологът, който в крайна сметка ще декодира вкаменените му останки - го среща за първи път като дете.

"Бях обсебен от динозаврите... и така 12-годишен видях този фосил, изложен през 1997 г. И след това 25 години по-късно стана част от моята докторска степен, което е лудост“, казва г-н Харт.

Г-н Харт казва, че „тъпият късмет“ е довел до екипа му, който е изучавал живота в австралийската триаска епоха преди около 250 милиона години, като му е даден фосилът за идентифициране.

Забележително е, че плесента съдържа „почти пълен скелет“, който е почти нечуван от, обяснява г-н Харт.

"Той има прикрепени глава и тяло, както и фосилизацията на кожата и мастните тъкани на създанието около външната страна на тялото му - всичко това прави това наистина рядка находка."

От тези данни г-н Харт и колегите му изчисляват, че амфибията е била приблизително 1,5 м дълга и че е имала тяло с форма на саламандър. Новооткритият вид е кръстен Arenaepeton supinatus, което на латински означава „пясъчно пълзящо растение на гърба“.

Учените казват, че месоядните земноводни някога са живели в сладководните езера и потоци на Сидни. Този конкретен вид принадлежи към семейство Temnospondyli: устойчиви земноводни, които са оцелели при две от петте събития на масово изчезване на земята, включително поредица от вулканични изригвания, които са унищожили 70-80% от всички динозаври преди приблизително 250 милиона години.

Само три други вкаменелости, улавящи вида Temnospondyli, са успешно идентифицирани в Австралия.

Констатациите, които бяха публикувани във вторник, показват, че „Австралия е била чудесно място за еволюция на животните и намиране на убежище след масово изчезване“, казва г-н Харт.

Изключителната вкаменелост ще бъде изложена на пълен работен ден в Австралийския музей по-късно тази година.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР