Древна стена в Йордания, която се простира на дължина 150

...
Древна стена в Йордания, която се простира на дължина 150
Коментари Харесай

150-километрова стена озадачи археолозите в Йордания

Древна стена в Йордания, която се простира на дължина 150 километра, държи археолозите в неразбиране. Не се знае нито по кое време е издигната, нито от кого. Предназначението на гигантската стена също остава мистерия.

За съществуването на стената пръв оповестява през 1948 година английският посланик в Йордания сър Алек Къркбрайд. Докато пътувал със аероплан над страната, той забелязал „ каменна стена, която разсича страната без очевидна причина “.

Днес това мистериозно оборудване е познато като „ Кхат Шебиб “. Археолозите от отдела по въздушна археология в Йордания учат останките от стената посредством фотоси от въздуха. Изследователите разкрили, че дължината на стената от североизток към югозапад е 106 км. Структурата, която разкрили, съдържала секции, където две стени минават паралелно и такива, при които стената се разклонява.

„ Ако считаме паралелната стена и всички разклонения, общата дължина на стената е към 150 км “, пишат професорът в Западноавстралийския университет Дейвид Кенеди (David Kennedy) и научният помощник в Оксфордския университет Ребека Банкс (Rebecca Banks) в публикация, оповестена в сп. Zeitschrift für Orient-Archäologie.

Днес стената е в руини, само че „ даже в истинския си тип няма да е била по-висока от метър и по-широка от 50 см “, пишат Кенеди и Банкс.

Праисторическите загадъчни колела в Йордания

По продължението на Кхат Шебиб археолозите разкрили останките на към 100 кули с диаметър от 2 до 4 метра. Някои от кулите са издигнати известно време след издигането на стената. Те очевидно са имали много приложения, считат учените.

 Една от кулите в Кхат Шебиб. © Robert Bewley, Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East Една от кулите в Кхат Шебиб. © Robert Bewley, Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East

„ Някои са употребявани за скривалище или пък за пренощуване. Други пък са служели като вишки. Също по този начин е допустимо кулите да са били прикритие за ловци, дебнещи за приближаването на дивеч “, прибавя Кенеди.

Но археолозите нямат отговори на най-важните въпроси: Кога е издигната стената? От кого? И за какво?

Единствената информация по отношение на хронологията на събитията, с която откривателите разполагат, идва от керамични съдове, които слагат стената сред Набатейския (312 прочие н. е. – 106 сл. н. е.) и Умаядския интервал (661 – 750 сл. н. е.).

Въпреки че е допустимо стената да е издигната от някое кралство или империя, населявали в предишното територията на Йордания, оборудването може би е било издигнато от локални общества, които са станали очевидци на издигането на стени в други местности и са имитирали техниката.

5000-годишният град Карал Супе

Мистерия остава също и предназначението на стената. Ниският растеж и неголяма ширина подсказват, че не е издигната със отбранителни цели. Повече следи от антично земеделие може да се видят от западната страна, което може би значи, че стената е служила като бариера сред антични фермери и номадски животновъди.

В последна сметка е ясно едно – ще е нужна наземна работа на място, с цел да бъдат разкрити загадките на тази старинна стена. „ Отделът по въздушна археология в никакъв случай няма да стигне до отговорите на основните въпроси за възрастта и предназначението на тази структура. Ще се наложи да работим на място “, прибавят Кенеди и Банкс.

Live Science

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР