Дресурата и обучението на домашния ни лаещ питомец обикновено включва

...
Дресурата и обучението на домашния ни лаещ питомец обикновено включва
Коментари Харесай

Дресура и обучение на българско гонче

Дресурата и образованието на домашния ни лаещ питомец нормално включва нужната ранна социализация, с цел да се научи животното да комуникира добре с други хора и животни. Включва и образование в най-важните команди, които стопанинът желае кучето му да извършва.

Тези условия засягат и българското гонче освен когато се отглежда като домакински любим, само че и когато е работещо ловно куче. Те са нужни за неговия обществен живот, само че също така българското гонче като работещо куче има потребност и от други компетентности, с цел да се оправи със дилемите, стоящи пред толкоз виновна и сложна активност като лова. Какво би трябвало да знаем за образованието на българско гонче?

Най-напред от напълно невръстна възраст на кутрето е нужно да се употребява всяка свободна минута за контакт на стопанина с дребното гонче. Така се основава неразрушимата заварка сред кучето и неговия собственик, която е от първостепенно значение за лова. Разходките на кучето навън усъвършенстват двигателните качества на кутрето и му дават убеденост, значима за социализацията му. Те са неизменима част от грижите за българското гонче.

В детския интервал на гончето се усвояват и най-важните команди, с които кучето се научава безотказно да се отзовава на повикване и да бъде хващано по-лесно, когато гонейки друг дивеч се отдалечи прекомерно доста. Колкото по-рано се стартира дресурата, толкоз по-надеждни са резултатите.

За образованието на българското гонче е добре кучето да бъде водено на умерено място, без наличие на хора или негови себеподобни, тъй като желанието за игра ще провали проектите.

Разходките в късния следобяд са най-подходящото време, когато дребното ловно куче ще стартира да улавя следи от дивеч и ще алармира с лай за това. Постоянните разходки от по 2-3 часа са идеалното време за запознаването на дребното гонче с домашните животни, с цел да не сбъркат в бъдеше умерено пасящият добитък с дивеч.

 Българско гонче Снимка: BrfkOrg

Дресурата на българското гонче включва наложително запознаване на ловното куче с водните басейни в региона, тъй като ловджия, който се плаши от водата е сериозен минус за едно гонче.

Разходките в бъдещите ловни местности ще приготвят животното за работата, която го чака. То ще се научи да разграничава другите непознати миризми. Трябва да се заложи на звуковата им памет, която е извънредно мощна при гончетата, и по този начин да се сътвори табиет, който след това ще ги управлява в лова, където би трябвало да извършват прецизно командите на стопанина.

Грижите и усърдието в първите 7-8 месеца от образованието и дресурата на гончето, ще се отплатят неведнъж по-късно, когато стартира ловният сезон.

Вижте също и препоръки за хранене на българско гонче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР