Драстично се увеличават цените на суровините, защото реалните фермери, които

...
Драстично се увеличават цените на суровините, защото реалните фермери, които
Коментари Харесай

Фермер: Килограм кашкавал от овче мляко струва 36 лв., до магазина поскъпва тройно

" Драстично се усилват цените на суровините, тъй като действителните фермери, които си отглеждат животните пасищно, са най-ощетени. Там цената която им заплащат е най-ниска ”. Това съобщи за БГНЕС фермерът Георги Георгиев.

„ На пазара не може да се извади първокласен артикул, тъй като непрекъснато се вкарват нови породи животни. Това значи хибридни породи от разнообразни други страни, които се отглеждат по друг метод. След това развъждане резултатът на млечния артикул към този момент не е същия, няма го това качество ”, изясни още фермерът.

„ Ако отидете да си купите сирене от производител, непосредствено от фермата, допускам че овче сиренето ще е 20 лева./кг. Даже аз имам каракачански овце на свободна паша, при нас цената на сиренето е 27 лева./кг. Кашкавалът е 36 лева./кг. В магазините цената е най-малко двойно или тройно по-висока ”, разяснява още Георгиев. „ Търговците идват да ни изкупуват суровината, да вземем за пример, козето мляко предходната година желаеха да го купят на 0,80 лева литъра, а овчето мляко сред 1,80 лева и 2,20 лева литъра. В магазините, да вземем за пример, в огромните вериги, има био щандове, в които цената на кашкавал от краве мляко доближава и до цена от 70 лева за кг. За кашкавала от овче мляко допускам, че цената е малко по-висока ”, съобщи още фермерът.

На въпрос дали се чака ново повишаване на цените на яйцата, изключително преди Великден, Георгиев изясни, че съгласно него тяхната цена също ще се увеличи, както всичко друго. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР