Драстично се увеличава потокът от украински бежанци, които излизат от

...
Драстично се увеличава потокът от украински бежанци, които излизат от
Коментари Харесай

Украински бежанци масово напускат България

Драстично се усилва потокът от украински бежанци, които излизат от страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дуранкулак ", заяви шефът на Областния съвет на БЧК Добрич доктор Артюн Еринозов.

От 8.00 часа тази заран до 18.00 часа в посока Румъния са се отправили 35 рейса, а у нас влезнал единствено един с към 50 души, заяви Българска национална телевизия.

За миналото денонощие напускащите страната рейсове са били 38, а идващите - четири. Броят на бежанците, които отпътуват с този превоз също се завишава, оповестяват от Гранична полиция.

Данните от граничните пунктове с Румъния демонстрират, че от 16 до 22 май влезлите у нас украинци са били 9500, а излизащите са 13 000 души, до момента в който през последните седем дни у нас са потърсили заслон 8000, а са си тръгнали 18 000, главно през " Дунав мост " и граничен пункт " Дуранкулак ".

Наблюдава се наклонност идващите рейсове да транспортират по 10-15 души, до момента в който на връщане се прибират цялостни.

Председателят на Държавната организация на бежанците Марияна Тошева посочи пред БНР, че доста украинци са напуснали хотелите по Черноморието с рейсове и със лични коли.

Вчера стартира настаняването на бежанци от Украйна във военната база в бургаския квартал " Сарафово " и във краткотраен център в Елхово. Там те ще бъдат няколко дни, преди да бъдат преместени в държавни бази.

Тя уточни, че по данни на Национална агенция за приходите до момента работа са почнали към 5000 украинци. И регистрира като пропуск, че не са положени задоволително старания, с цел да се убедят хората да стартират работа и да бъдат повече дейни.

Хората дефинират отношението на вицепремиера Калина Константинова към бежанците като " жестоко и нечовешко ". В понеделник във видеообръщение тя съобщи, че проектът по преместването на украинците навътре в страната ще бъде преустановен. Като аргументи уточни празните рейсове и влакове, с които бежанците трябваше да бъдат превозени до почивни станции у нас. Според украинската общественост методът, по който вицепремиерът се е обърнала към тях, е недопустим.

" Тонът на госпожа Константинова е под всякаква рецензия ", съобщи Олена Коцева от Сдружение на украинските организации. А държанието било назидателно и без възприятие на съпричастност към бягащите от войната. " Хората, които са претърпели обстрели... и са паникьосани и уплашени - желаят да имат някаква сигурност. Те не желаят да бъдат там, където няма достъп до медицина ", акцентира Коцева.

Премиерът Кирил Петков отбрани дейностите на кабинета. " Ние за три месеца дадохме невиждана поддръжка към бежанците в едни от най-хубавите хотели на България ".

Но добави, че е настъпил моментът за среща с действителността. " Българската страна не може да поддържа до безспир такова първокласно престояване, тъй че влизаме в една действителност, която е доста по-близка до тази, която се чака за бежанците ", уточни министър председателят.

От украинската общественост обаче настояха: " В целия Европейски съюз на всеки емигрант, на всяко семейство се дават пари...pод формата на карта с пари, както вършат в Гърция, под формата на някакво финансиране на всеки човек и член на семейство, както вършат всички страни, в това число туристическите - Гърция, Италия, Хърватия ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР