Драстично поскъпване на ремонтите заради новите, по-високи цени на строителните

...
Драстично поскъпване на ремонтите заради новите, по-високи цени на строителните
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на ремонтите заради по-високите цени на строителните материали

Драстично повишаване на ремонтите поради новите, по-високи цени на строителните материали.

Само за 6 месеца ремонтните действия са поскъпнали с над 30 %. А аргументите са свързани, както с инфлацията, и с новите по-високи цени на строителните материали, по този начин и с по-големите хонорари на майсторите и други фактори като: разноски за ток, превоз и газ.

Така най-малко 20-25 хиляди лв. би трябвало да отделите, за довършителни действия на двустаен апартамент и най-малко 40 хиляди лв. – за по-голямо жилище. Ако пък ремонтирате остарял – поради къртене, транспортиране и замяна на инсталациите – с към 50 % повече.

Колко ще би трябвало да отделим за ремонт на нов и остарял апартамент – ревизира Георги Георгиев в рубриката “На твоя страна”.

Шпакловка и боядисване на стените, слагане на плочки и паркет, монтиране на нови съоръжения - последни линии преди Илиана Боюклиева да види новото си жилище изцяло готово. Но не и последна сметка за това какъв брой тъкмо ще й коства всичко това. Тъй като довършителните работи по жилището трансформират цената си всяка седмица.

“Определено към сегашния миг цените много варират и е много мъчно финансово да се възнамерява. Може да се каже, че всеки ден се трансформират цените. От два месеца се пробвам да следя пазара и виждам, че има огромна разлика. Първоначално като преглеждах плочки беше към 100 лева на квадрат, сега е 150-160”, споделя Боюклиева.

Финалната сметка за всеки ремонт става все по-трудна, признават както търговците на строителни материали, по този начин и самите майстори.

“Поскъпнаха строителните действия – както самият труд, по този начин и самите материали за изпълнение”, споделя Бобан Якимовски, шеф на строителна компания.

“Ние сме всекидневно сюрпризирани от доставчиците и получаваме имейли за промяна на цени”, изяснява Ивайло Иванов, търговец на строителни материали.

Всяка седмица доставките на строителни материали в магазина на Ивайло Иванов идват на нови, по-високи цени, споделя той. Затова е заставен да актуализира ценоразписа всеки ден.

“Почти всеки ден доставчиците ни изненадват. Може би към този момент година цените вървят нагоре. Аз поръчвам някаква стока през днешния ден, на следващия ден ми идва на друга цена – по същия метод и към клиента: клиентът идва, вижда, че една стока коства Х, на идващия ден тя е Х+У цената”, изяснява Иванов.

Той споделя, че скокът в цените почнал съществено да се усеща при започване на пандемията, когато част от доставките и даже производството на доста от материалите били мощно затруднени.

“Миналата година забавянията бяха големи, стока нямаше, доставчиците не можеха да се заредят със стока от производителите; изчакваше се в границите на няколко месеца, не се знаеше по кое време ще дойдат – това единствено по себе си усили цените”, добавя още притежателят на магазина.

“Имахме един миг, в който нашите снабдители споделяха – не можем да ви кажем какъв брой коства, по кое време ще ви го доставим – само че вие би трябвало да го платите сега”, споделя инж. Любомир Качамаков, Камара на строителите в България.

С това нагоре потеглят както цените на суровините, от които се създават материалите за строителството, по този начин и превозът им до България, пресмятат от сектора.

“В последната година по една или друга причина цените на материалите потеглиха нагоре, в един миг дори неудържимо. Арматурата за една година – 35 %, дървеният материал е от 50 до 100 % ; изолационните материали – също са над 50 % и в случай че това се вкара в цената – ние имаме едни много разнообразни цени, от тези, на които работихме преди една година”, изяснява инж. Любомир Качамаков.

“Един резервоар беше към 1500 $ преди м.г. – а по-късно стигна 15-16 хиляди $ – тази цена би трябвало да бъде избита в материали. Първо се усети при метала, който идваше от Китай – принадлежности и така нататък – и е обвързвано веднъж с метала, веднъж с доставката до България”, споделя притежателят на строителен магазин Ивайло Иванов.

И резултатът на рафта в магазина му не закъснява:

“Материалите идват на най-малко 30-40 % по-високи цени. Средно през 2 месеца – с 10-15 % нагоре – което значи, че множеството материали са достигнали двойни цени за една година” пресмята цената Иванов.

Още по-трудна става сметката и след шоковото повишаване на силата, пресмятат и търговците, и строителите.

“След Нова година има взрив на промяна на цените – тъкмо поради тази причина – поради електрическата енергия, газта – произвеждане на всичко е обвързвано с сила – това би трябвало да бъде избито с цена. Сухи смеси, хидроизолации, латекси – това са артикули, които се създават в България – от декември до в този момент сме ги увеличавали приблизително 2-3 пъти с по 10-15 %”, изяснява Ивайло Иванов.

Затова и към този момент е много по-предпазлив в офертите, които дава на клиентите при покупка на материали. “Една оферта се дава за 2-3 дни– към този момент е доста рисково да дадеш оферта на 5 дни. Ако е за нещо по-глобално няма вид да си направи сметката – най-малко към този момент до момента в който няма някакво неизменност. Дори е невъзможно”.

И добавя, че при повишение на цените от страна на доставчика - майсторите също покачват цените.

По-високите разноски за плочки, паркет, латекс и бои - бързо се отразяват и върху цената на ремонтите, споделя Бобан Якимовски. През последните години интензивно се занимава с довършителни действия на нови жилища.

“Един ремонт – с труд, с материали – изцяло осъществяване – последните две години се усили с 20-30 %”, изяснява Якимовски, шеф на строителна компания.

Професионалният занаятчия Александър Благоев пресмята, с какъв брой са поскъпнали главните действия при довършителните работи.

По думите му разликата в цените на материалите стартира да се усеща още от началото на предходната година.

“Ако материалите за ремонт на един двустаен апартамент са ми били 8 хиляди лева – в този момент са 15-16 хиляди лева – 30-40-50 до 100 % от горната страна според от материала и това какво изисква собственикът”, пресмята Благоев.

Според изчисленията на Бобан Якимовски за последните месеци един ремонт е поскъпнал приблизително с най-малко 30 %. Като крайната цена зависи както от квадратурата, по този начин и от желанията на притежателя. Поне с 50 % от горната страна пък коства ремонтът на остаряло жилище, споделя още Якимовски.

За да оправят с непрекъснатото повишаване на материалите, строителите упорстват да могат да индексират цените си – даже и след подписан контракт.

За да довършат в точния момент новото си жилище, българите все по-често прибягват и за заем за ремонт, регистрират от своя страна банките.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР