Драстично поскъпване на горивата през последната година. За този период

...
Драстично поскъпване на горивата през последната година. За този период
Коментари Харесай

Колко ще ни струва да заредим колата тази зима

Драстично повишаване на горивата през последната година. За този интервал цените на бензина и дизела са скочили с близо 50 ст. за литър, демонстрират данните на търговците. Експертите не чакат поевтиняване на колонката в околните месеци. Колко ще ни коства да напълним резервоара тази зима и какво е качеството на горивата, които зареждаме.

В момента цените на колонката демонстрират: приблизително 2.27 лева за литър от най-масовия бензин А95 и толкоз за литър дизел. За последната година цените по бензиностанциите са скочили с близо 27%.

Най-евтини са горивата в Шумен, Велико Търново и Пловдив, а най-скъпи - във Видин и Кърджали. Според специалистите поради нарасналото търсене и растежа в цените на петрола тази наклонност ще се резервира и през идващите месеци. В същото време контролните органи не престават инспекциите за качество на горивата.

Всяка стотинка от горната страна на колонката към този момент съществено се усеща в сметката на компанията, в която Цветан Захариев работи. Всеки ден правят доставки с бусове на отоплителни съоръжения в цялата страна, само че курсовете за последната година стават все по-скъпи.

„ Цените на горивата са главният фактор в нашата активност. Миналата година по това време беше към 1.70 лева./л в пика на сезона. В момента е 2.30. Вие можете да си извършите сметка. Тази разлика някой би трябвало да я поеме”, разяснява той.

Разликата към този момент поема компанията, с цел да не я поемат клиентите, регистрира Цветан. „ Не можем да подвигаме цените на нашата продукция с темповете, с които се подвигат горивата. За момента си разрешаваме да поемаме една огромна част от разликата от облагата, само че това не може да продължава постоянно. Една компания не може да работи „ на въздух” и това неизбежно ще докара до шоково повишаване. Ако това остане трайна наклонност, ние ще бъдем принудени да освобождаваме хора”, показва Захариев.

За последната година у нас най-масовият бензин А95 е поскъпнал с 48 ст. на литър. Подобен е скокът и при цените на дизела. От сектора изясняват фрапантния растеж с повишаването на суровините на интернационалните пазари.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР