Драстично намаляване на чуждестранните инвестиции у нас, отчита БНБ. За

...
Драстично намаляване на чуждестранните инвестиции у нас, отчита БНБ. За
Коментари Харесай

Драстично намаляват чуждестранните инвестиции у нас

Драстично понижаване на задграничните вложения у нас, регистрира Българска народна банка. За първите 6 месеца на годината, непознатите капитали се свиват с съвсем 50% по отношение на 2016 година.

Ако съпоставим вложенията през 2016 година и 2017 година ясно се вижда, че понижават размера си от съвсем 800 милиона евро на 400 милиона. Знаков се оказва април – от 178 милиона вложения направени през 2016 година – през април 2017 година те са едвам 20 милиона евро.

Дори и тези, които към този момент са вложили в България, не влагат същите размери пари от облагите си като предходната година.

Ако реинвестираната облага за полугодието на 2016 година е била над 350 милиона евро, то в края на юни тази година е със 100 милиона по-малко.

Най-големите вложения от началото на годината у нас идват от Холандия и Швейцария.

Швейцарска е и едно от най-сериозните инвестиции през предходната година – 6 милиона лв. - за цех за железни произведения. Инвеститорът построява лична индустриална база в Монтана. Най-големият проблем, с който се сблъсква, е намирането на фрагменти:

" По места са останали младежи, които нямат подготовка, нямат предпочитание за работа и застарели, които към този момент отиват към пенсионна възраст. Много е мъчно, само че съумяваме да запълним индустриалния си потенциал с хора ", сподели инж. Надя Младенова, механически шеф.

За непознатите вложители в България икономическата среда и ниските налози не са толкоз значими, колкото политическата непоклатимост и самостоятелната правосъдна власт. Затова упорстват за действителна правосъдна промяна.

Данните на Агенцията по вложения регистрира и българските вложения у нас.

Сертифицирани са над 30 плана за над половин милиард лв., които до края на годината се чака да обезпечат над 4000 работни места.

Според данните на Българска народна банка, макар спада на непознатите вложения, българските зад граница се удвояват. От малко над 60 милиона за първото полугодие на предходната година до 133 милиона евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР