Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство.

...
Драматични седмици и месеци в опити за създаване на правителство.
Коментари Харесай

Политолог: Ключът към следващото управление е в Корнелия Нинова

 Драматични седмици и месеци в опити за основаване на държавно управление. Това предвидиха политолозите Стойчо Стойчев и Борис Попиванов пред NOVA. Tе не имат вяра обаче, че ще се тръгне непосредствено към нови избори.

Политолозите обрисуваха вероятните сюжети за политическото бъдеще на страната. Според тях изборът на ръководител на Народно събрание ще покаже най-точно дали ще се стигне до съставянето и на кабинет и кой ще застане зад него.

" Ще имаме огромен драматизъм през идващите седмици и месеци. Българските гласоподаватели сложиха доста комплицирана задача на всички политически партии. Отговорността е на партиите да покажат дали са в положение да образуват някакъв вид болшинство. Това ще следим през идващите седмици ", разяснява Борис Попиванов.

" Ако ръководещите бяха създали избори през есента, новите политически субекти нямаше да са по този начин улегнали в съзнанието на хората, нямаше да щурмуват такива високи стойности и можеше да има друга политическа картина ", добави Попиванов.

Според Стойчо Стойчев единият вид е експертно държавно управление без Борисов в него. Такова държавно управление би трябвало да е управлявано от консенсусна фигура.

" Ключът към такова ръководство е в ръцете на Нинова и нейните лични тактика за оцеляване на председателския пост ", разяснява Стойчев.

Според него на тези избори се е видяло, че огромният проблем на Българска социалистическа партия не е и ГЕРБ, а президентът.

" Той ерозира електорално Българска социалистическа партия, той я заплашва ", изясни Стойчев. И добави: " ключът към идващото ръководство не е нито Слави Трифонов, нито Движение за права и свободи, а е. Тя се трансформира в този крайъгълен камък, който ще каже дали партиите на статуквото, или партиите на митинга ще образуват държавно управление ", изясни политологът.

Стойчев не счита, че ще има нови избори в границите на идната година.

" Ако непосредствено се тръгне към този вид, това значи избори през лятото. Никой не прави избори през лятото, тъй като дейните хора не са в градовете, където живеят и гласоподават. Това значи мощно килнат резултат и никой няма да рискува това. Есента път избори 2 в 1 - президентски и парламентарни, основава рискът една партия да вземе всички основни постове в страната. Големите партии няма да позволен това. Ако ще има предварителни избори, те ще са следващата година. Това значи, че би трябвало да се стигне до някакво съглашение в този момент ", разяснява Стойчев.

" Изборът на ръководител на Народно събрание ще е доста значим аршин за това да разберем дали ГЕРБ са съумели да се спогодят. Мнозинството зад този ръководител ще е аршин дали имаме късмет и какъв за бъдещо държавно управление. Това ще е първият знак за пътя, по който вървим ", отбеляза Попиванов.

" Мнозинството, което ще избере ръководител на Народно събрание, най-вероятно ще застане и зад бъдещия кабинет ", разяснява Стойчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР